Искаме Европа да задейства Директива 55 за бежанците

До края на септември месец от началото на годината 5815 души нелегално са преминали границата на България, увеличението в сравнение със същия период за миналата година е 7 пъти. 2377 лица са задържани само през септември. Това съобщи  министърат на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Вътрешният министър обясни, че България ще поиска задействане на Директива 55 на Европейската общност. Директивата предвижда възможност за солидарно финансиране, т. е ще можем да получим допълнително средства и ще може да транспортира част от бежанците до друг страни от ЕС.

Предварителните разчети показват, че ако се запазят темповете, с които се увеличават нелегално преминалите границата, до края на тази година средствата, които трябва да изразходваме ще възлизат на 30 милиона лева, заяви министър Йовчев.Това, което се случва в момента е, че когато граждани на трети страни получат статут на бежанци те придобиват правата на постоянно пребиваващи чужденци на наша територия, но за да напуснат територията на страната,те трябва да получат виза за друга страна. Ако пък бъдат задържани на територията на друга страна от ЕС, те ще бъдат върнати обратно в България, обясни министър Йовчев.

Вътрешният министър коментира и възможността страната ни да затвори границата си за бежанци. Той обясни, че не става дума за затваряне на границата, а за покриването й по начин, който да не позволи незаконното й преминаване. Разчетите показват, че това би струвало по 11 милиона лева на месец. Едно такова решение ще ни вкара в колизия с редица международни спогодби, това е неблагоприятно, изключително крайно решение, което ще струва много скъпо на данъкоплатците, коментира Йовчев.

Работна група, в която участвали представители на всички специални служби, работи доста активно и към момента имаме разработени критерии, по които можем да направим оценка на риска, идващ от бежанците. Вече има създадени екипи, работещи с нелегалните мигранти, пристигащи на наша територия и отсяват, тези които считат, че представляват риск за нашата национална сигурност, има лица, които са отсети вече, няма да споменавам конкретна бройка, но ще кажа, че те са малко. Ще направим всичко възможно да минимализираме риска в тази посока, каза още вътрешният министър.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.