Ирина Бокова: Тъжна е тази клеветническа кампания срещу мен

Бокова трета след третото изслушване за шеф на ООН

“Тъжна и разочарована съм от скандалите, които съпътстват българската номинация за генерален секретар на Организацията на обединените нации. През годините избягвах да отговарям на каквито и да е нападки и недомислици срещу мен, защото така падам на тяхното ниво”. Това заяви пред bTV генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и определи нападките срещу себе си като “клеветническа кампания, пълна с лъжи и недосмислици”.

Каквото и да реши българското правителството, лична драма за мен няма да има, каза Бокова. След което подчерта, че буквално до седмици България трябва да определи позицията си коя ще бъде кандидатурата на страната за генерален секретар на ООН. По думите ѝ, в надпреварата за поста на генерален секретар на ООН, успешният кандидат трябва да е подкрепен “ако не от всички страни членки, то поне от повечето”.

На върос за миналото на своя баща – Георги Боков – бивш главен редактор на “Работническо дело”, Бокова заяви, че намира за абсурдно да я критикуват негови съратници. “От 25 години съм в публичното пространство, на практика за мен се знае всичко. През всички тези години съм работила съм за демократичното развитие на България”, допълни Бокова. Тя категорично отказа да прави оценки на вътрешната политика, както и да се изказва по външната политика на правителството в София.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.