Ирина Бокова стана Командор на Ордена на почетния легион

Президентът на Френската република Франсоа Оланд връчи днес в Елисейския дворец отличието Командор на Ордена на почетния легион на Ирина Бокова, Генерален директор на ЮНЕСКО, съобщи Националната комисия на България за ЮНЕСКО.

Отличието ѝ се присъжда по изключение за големите ѝ заслуги в борбата срещу неграмотността и фанатизма, както и за усилията ѝ за овластяване на жени и момичета чрез образование, за опазване на културното наследство, особено в страни в конфликт – Сирия, Ирак и Мали.

В словото си Франсоа Оланд подчерта заслугите на Ирина Бокова като посланик на България във Франция за задълбочаване на отличните френско-български отношения и като Генерален директор на ЮНЕСКО.

„Организацията на ООН за образование, наука и култура и Франция споделят едни и същи универсални ценности, като зачитане на правата на човека, човешкото достойнство, толерантност, уважение към културното многообразие, образование за мир и устойчиво развитие.

Доктрината Ви за установяването на нов хуманизъм на XXI в. е в действие още от първия ден на Вашия мандат. Вие бяхте в Хаити след катастрофалното земетресение, в Пакистан след унищожителните наводнения, заедно с мен в Мали след изгарянето на ценни ръкописи на ислямското наследство, в бежанските лагери в Йордания и на два пъти в Багдад заради опазването и съхранението на културното наследство.

Вие сте пример за всички жени по света, които имат смелостта да поемат отговорност”, заяви президентът Оланд.

Ирина Бокова благодари на френския президент, а чрез него и на Франция, за оказаната ѝ висока чест. В своето изказване тя заяви: „За мен е голяма чест да получа това отличие, като българка и като Генерален директор на ЮНЕСКО.

В годината, когато отбелязваме 70-ата годишнина от създаването на ЮНЕСКО борбата срещу неграмотността, фанатизма, за опазване на културното наследство и многообразие, за мир и устойчиво развитие е наш общ ангажимент”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.