Ирина Бокова беше отличена с орден “Стара планина”

Президентът Росен Плевнелиев връчи орден “Стара планина” с лента на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова
Най-високото държавно отличие е израз на признателността на България за всеотдайността и личния принос на Ирина Бокова за утвърждаването на световния мир и сигурност, посредством задълбочаване на сътрудничеството между нациите в областта на образованието, науката и културата, заяви държавният глава по време на церемонията на “Дондуков” 2.
Президентът отбеляза, че избирането на Ирина Бокова на поста генерален директор на ЮНЕСКО през 2009 г. е повод за национална гордост и припомни, че за първи път българин и източноевропеец заема толкова висока позиция в системата на ООН.
Росен Плевнелиев подчерта, че с дейността си Ирина Бокова е допринесла за издигането на престижа и видимостта на страната ни не само в системата на ООН, но и сред европейските и международни партньори. Президентът допълни, че високата оценка на световната общност за нейния професионализъм, харизмата и визионерството на Ирина Бокова, са довели до преизбирането й на поста за нови четири години. Президентът на свой ред оцени високо предприетата от Бокова цялостна реформа на ЮНЕСКО, която е направила организацията по-ефективна и способна да отговори на новите предизвикателства.
Държавният глава изрази благодарност към Ирина Бокова за нейната ангажираност в защита на името на България в тежкия казус със задържаните в Либия български медицински сестри. „Нито за миг Вие на пожалихте сили и енергия в подкрепа на българската кауза и справедливостта“, каза президентът.
Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова благодари за подкрепата на президентите на България и на няколко поредни правителства за кандидатурата й за поста генерален директор на ЮНЕСКО.
„Силата на една държава днес се измерва не само с военна или друга мощ, а със силата на това с какво тази държава може да допринесе за духовното развитие на света“, каза Ирина Бокова. Тя подчерта и необходимостта от фокус върху развитието на качественото образование, върху опазването на културното наследство и вписването на този приоритет в стратегии за устойчиво развитие. Бокова беше категорична, че това трябва да бъде една от основните цели на всяка една политика в България.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.