ИПИ: Нека новият кабинет реши за актауализация на бюджета

Ако наистина е необходима актуализацияна бюджета е по-добре тя да се направи от новото правителство. Тази позиция защити по БНР Калоян Стайков от Института за пазарна икономика (ИПИ). Важно е да се отбележи, че ИПИ прави всяка година алтернативен бюджет и експертно следи за изпълнението на държавните показатели.

Калоян Стайков коментира, че голяма част от оценките, според които трябва да се прави актуализация на бюджета, са малко пресилени на този етап, а тези, които вещаят фискален крах са съвсем неоснователни. Експертът, обаче е съгласен, че изпълнението на приходите в бюджета сериозно се разминава от заложените прогнози и отдава това както на нереалистични прогнози, така и на недобра работа на приходните администрации. Според Стайков неизпълнението на приходите в консолидираната фискална програма лесно може да се компенсира със съответното намаляване на разходите, което не се случва за първи път.

Калоян Стайков е категоричен, че в НЗОК има сериозен проблем – пробойни, откъдето изтичат средствата в бюджета, и тези пробойни трябва да бъдат запушени. По думите на експерта чисто механичното покриване на този дефицит няма да реши проблема – догодина пак ще има дефицит.

По отношението на искането на президента за по-строги регулаторни правомощия на БНБ Калоян Стайков смята, че БНБ и в момента има доста инструменти на такова разположение, за да се справи и не са необходими допълнителни мерки.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.