Инциденти със загинали служители на МВР по време на операции

На 16 април 1991 г.

Главен сержант Георги Василев Георгиев, полицай от РПУ – Бяла Слатина е убит при проверка на заподозрян за извършване на престъпление.

На 4 декември 1992 г.

Главен сержант Петко Маринов Генчев от РДВР-София, загинал при задържане на рекетьорска група в гр. Етрополе.

На 6 декември 1993 г.

Капитан Андрей Стоянов Григоров, служител на Регионално звено “Борба с организираната престъпност”- СДВР, убит от ирански наркопласьори в ж.к.”Надежда”.

На 14 януари 1994 г.

Полковник Марин Дончев Чанев – началник сектор в СОБТ и главен сержант Георги Пейчев Георгиев – старши командос в СОБТ, поради недоразумение са били застреляни от служители на подразделениеот за борба с масовите безредици в ж.к. “Белите брези”.

9 декември 1995 г.

Старши сержант Валентин Костадинов Русев от Пето РПУ-Варна, убит при престрелка с наркопласьори.

На 21 декември 1996 г.

Младши лейтенант Димитър Иванов Добренов, служител на сектор “Охранителна полиция” при Трето РПУ-София, загинал при взривяването на атентатор-камикадзе пред чейнджбюро “Мизия” на ул. “Цар Симеон”.

На 3 май 1996 г.

Младши лейтенант Ангел Александров Ангелов, служител на сектор “Охранителна полиция” в Девето РПУ-София, застрелян от бандити пред бл.329 в столичния ж.к. “Люлин”.

На 4 януари 1996 г.

Главен сержант Иван Станев Чуков от РПУ-Горна Оряховица, отвлечен и разстрелян от бандит край гр. Бяла.

На 9 май 1998 г.

Главен сержант Васил Цанов, “Охранителна полиция” в Пето РПУ-София, застрелян при акция за задържане на двама въоръжени крадци в мазе на столичната ул. “Цар Симеон”.

На 04 септември 1999 г.

Старши лейтенант Крум Зарев, главен сержант Ивайло Иванов, старши сержант Бисер Калистратов от РПУ-Бобов дол и сержант Венцислав Георгиев от РПУ-Дупница, както и главен сержант Ивайло Парасков и сержант Иван загинали по време на работата по потушаването на пожара, възникнал в склад № 3 на Централни взривни складове на мини Бобов дол – ЕАД в с. Големо село, общ. Бобов дол

На 16 януари 2001 г.

Старши сержант Филип Павлов Филипов от I РПУ РДВР-Варна е прострелян до ул. “Дрин” и “Хр. Самсаров” от криминалнопроявени при документна проверка. Починал на 22 януари 2001 г.

На 13 октомври 2001 г.

Лейтенант Илия Великов Великов, Полицейски командир в ГП-Филипово, РГС – Свиленград, прегазен на пътя между селата Радовец и Устрем, община Тополовград от колата на каналджии, при опит за задържането им.

На 31 август 2004 г.

Главен сержант Кирил Светославов Живков от СДВР, загинал при инцидест в букмейкърския пункт на “Еврофутбол” в столичния кв. “Княжево”.

На 22 декември 2005 г.

О.з. полк. Вълчо Вълчев, бивш директор на РДВР – Видин, убит при опит да спаси от грабеж 21-годишен младеж.

10 юли 2009 г.

При изпълнение на служебните си задължения е прострелян полицаят Любомир Митов в опит да бъдат задържани извършители на грабеж. Албена Михайлова, от гара Бов, подава сигнал в полицията за грабеж в дома й, собственост на Красимир Иванов – българин с двойно гражданство. Митов, който е патрулен полицай, и негов колега тръгват да преследват крадците. След като ги настигат обаче, похитителите откриват огън срещу полицаите и при престрелката Митов е тежко ранен. Двамата мъже от джипа са задържани. След инцидента полицай Митов е настанен за лечение в изключително тежко състояние.
На 12 август, въпреки усилията на лекарите Митов умира.

08 февруари 2010 г.

38-годишният полицай Бончо Чернев е намушкан с нож от 58-годишния Неделчо Василев в село Енина. Полицаят заедно с колегата си Николай Николов са изпратени по сигнал, че в селото е възникнал семеен скандал и има прострелян в ръката човек. След като двамата полицаи пристигат на място, не откриват прострелян, но попадат на пияния Неделчо Василев, който намушква двамата полицаи. Бончо Чернев умира от остра кръвозагуба, въпреки усилията на лекарите от Бърза помощ.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.