Интелектуалци огласиха Призив за възраждане на България

Пореден “Призив за възраждане на България”, заедно с апел да се спре геноцидът над българите, огласиха днес публични личности, определящи действията си като инициатива на български интелектуалци.

През последните 25 години от нашата история , лицемерно наричани преход, бе извършен погром над държавността ни, икономиката и културата ни, а една от причините за това трагично положение е разделението на българската интелигенция. Това заяви при представянето на инициативата политологът Румен Дечев, предаде БГНЕС. В представения от него, заедно с писателя Владимир Зарев и дипломата д-р Веселин Стоянов “Призив за възраждане на България” се съдържа, по думите им, експертиза за незавидното състояние на страната ни и идеи за възстановяването й. Сред подписалите документа са проф. Павел Герджиков, проф. Искра Баева, писателят Никола Инджов, актьорът Васил Михайлов, проф. Асен Ненов, ген. Любен Петров, кинорежисьорът Петър Попзлатев, историкът Румяна Радкова, отец Боян Саръев, проф. Нако Стефанов, посланик Киряк Цонев, кинорежисьорът Георги Стоянов и др. Всички те споделят възгледа, че ако продължи политическата, икономическата, културна и демографска катастрофа, то след 10-20 години България няма да я има.

Още в първата точка на документа се казва, че е наложително да се обяви състоянието, в което изпаднахме, и политиката, довела ни дотук като геноцид. Както и това да бъде доведено до знанието на СС на ООН и на ЕК с искането за незабавно вземане на извънредни мерки.

Интелектуалците издигат и редица, на практика политически искания: да има публичност за всички неизгодни приватизационни сделки, разваляне на неизгодните договори в икономиката, стратегически отрасли да станат отново държавни, съд за облагодетелствалите се лица, политици и държавни чиновници, премахване на плоския данък, забрана за функционирането на чужди военни бази на територията на България.

На снимката: Румен Дечев

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.