Инициативният комитет за изборен референдум пуска подписката до дни

Ние се намираме в начална фаза, организационна фаза, така че вълната на събирането на подписи ще започне до ден-два. Това съобщи пред bTv проф. Георги Близнашки от Инициативния комитет за събиране на подписи за референдума по изборните въпроси, предложени от президента Росен Плевнелиев. Проф. Близнашки изтъкна, че много хора влизат в контакт с Инициативния комитет и предлагат услугите си като доброволци за събиране на подписите.

Саша Безуханова от Инициативния комитет допълни, че членовете на комитета имат желание нужните 500 000 подписи да бъдат събрани в рамките на следващите три седмици, с оглед на това да има възможност референдумът да се състои заедно с европейските избори.

Георги Близнашки изрази задоволството на Инициативния комитет за получената подкрепа от страна на ГЕРБ и Реформаторският блок, която, по думите му, е категорична и безусловна, а самите партии активно ще участват в събирането на подписи чрез своите собствени структури.

“Неприятният момент в цялата история е, че партиите от днешното мнозинство не пожелаха да вникнат в замисъла на президента на републиката. Всъщност той задава въпросите по един доста интелигентен начин. Той не предопределя изхода от дискусията, а просто тези дискусии слагат на дневен ред наболели проблеми, които отдавна се дискутират в нашето общество. Така че нашата цел е да дадем път на гражданската енергия, да могат хората да заявят своята гледна точка по тези въпроси”, коментира проф. Близнашки.

Саша Безуханова уточни, че тяхната инициатива е в подкрепа на това да има референдум, но нямат намерение да редактират или преформулират въпросите, защото оценяват трите въпроса или трите теми, които президентът постави, като на възможности да бъдат разширени каналите, през които гражданите на България могат да участват в демократичния процес.

В отговор на въпрос проф. Близнашки, който е специалист по конституционно право, обясни, че този референдум по начина, по който са формулирани въпросите, не може да бъде друг, освен консултативен референдум. Саша Безуханова допълни на свой ред, че евентуалното общонародно допитване е старт на един обществен диалог по отношение на темата за изборите и има по-скоро възпитателна функция.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.