“Индъстри Уоч”: Акцизната политика при цигарите е провал

Държавата събира едва 7% повече приходи от акциза върху цигарите, независимо от двукратното му увеличение през последните 5 години. Обложените цигари в продажба пък са намалели почти наполовина, съобщи БНТ.

Това е един от изводите в икономическо изследване на „Индъстри Уоч”, посветено на пазара на тютюневи изделия в България. Очаква се над 6% от приходите в бюджета за тази година да дойдат именно от акциза върху папиросите.

Забраната за пушене, която беше въведена миналото лято, е свила продажбите с 3 до 4 процента. Икономистите обаче изтъкват, че още е рано да се оценят трайните ефекти. В други страни от Евросъюза с подобна забрана продажбите на цигари падат с 4-11% непосредствено след влизането й в сила.

През 2012-та цените на най-продаваните цигари в България остават непроменени спрямо 2011 година. Не такава е ситуацията при по-малко популярните марки, където се среща агресивно намаление с над 7%.

Експертите свързват това поевтиняване с поведението на един от пазарните участници и вероятната му стратегия за налагане в сектора. У нас 37% от пушачите си купуват цигари от средния ценови сегмент (4.50-5.00 лева), а 45% – от ниския – под 4 лева и 50 стотинки.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.