ИМП: ГЕРБ-21,8%, БСП-21%, ББЦ-7,3%

Социологическо изследване на Института за модерна политика (ИМП) потвърждава относителното равновесие в подкрепата за ГЕРБ и БСП преди евровота и извежда коалицията ББЦ-ВМРО-ЗНС на трето място. Пълният текст на изследването е качен на
сайта на ИМП.

Ако европейските избори бяха днес, ГЕРБ щеше да получи 21,8 %, а БСП – 21 %. На трето място на евроизборите би се наредила “България без цензура”-ВМРО-ЗНС със 7,3 %(за сравнение: по данни на ИМП – 5,0% през декември м.г., 5,6% през януари т.г., 8 % през февруари т.г.). Към момента тази декларирана електорална подкрепа отрежда сигурно присъствие на формацията в бъдещия състав на Европейския парламент.
ДПС биха получили 5,1 %, ако изборите бях днес. От ИМП обаче уточняват, че трябва да се има предвид доказаният капацитет на ДПС да мобилизира избирателите си, което предполага, че реалният изборен резултат на партията ще надхвърли декларираната от анкетираните към настоящия момент подкрепа.
„Атака“ взема 4,1 % от гласовете. Известният ръст в подкрепата за формацията, който регистрира проучването, най-вероятно се дължи на нейната повишена политическа активност в контекста на събитията в Украйна и лансираните законодателни идеи, свързани с доходите и борбата срещу монополите.
Що се отнася до резултатите на БСП и ГЕРБ, то в предишните проучвания на ИМП също имаше паритет между двете водещи политически сили. Според анализаторите „позиционната война” между двете политически сили все още не е преминала в отчетлива тенденция на спад или растеж в подкрепата за тях.
Данните от проучването за април отрежда шесто място за АБВ с 3,1 % електорална подкрепа. Въпреки липсата на осезаем ръст в подкрепата за тази формация, на този етап АБВ запазва шансове да спечели мандат в Европарламента.

2,7 % взимат Реформаторския блок. Подкрепата за Реформаторския блок продължава да спада и това поставя дясната партийна коалиция в зоната на застрашените от оставане под изборната бариера, която в тези избори ще бъде 5,88 %.

Шансовете на формации като „Атака“, АБВ и Реформаторския блок в случай, че запазят сегашните нива на електорална подкрепа, ще зависят пряко от избирателната активност и биха се оказали в по-благоприятна позиция при по-ниска активност.
Според проучването не се наблюдава развитие в електоралната подкрепа за НФСБ, който получава подкрепата на 1,2% от респондентите. Под 0,5 % получават формации като „Синьо единство“, „Глас народен“, КОД-Антония Първанова, Илиана Раева, Партия „Зелените“.

Данните от настоящето проучване потвърждават още веднъж оценката на Социологическия екип на Института за модерна политика, че ако регистрираните в последните няколко проучвания тенденции се запазят до изборния ден, бихме могли да очакваме представителство в Европейския парламент да получат между 3 и 6 формации.

Социологическото проучване е направено близо 40 дни преди предстоящите европейски избори. Резултатите са получени в отговор на въпрос с т.нар. „шоукарта“, в която са посочени конкретните партии и коалиции, участващи в изборите.

Свързани публикации

1 Comment

  1. Поредната манипулация ! Но, все пак има “по-разширени” данни ! В крайна сметка стават ясни няколко неща: 1. Реформатоския блок – се срива ! 2. ДПС – губи позиции! 3. АБВ – си беше балон ! 4. АТАКА си е АТАКА ! 5. Най-после благоволиха да кажат, че има и други формации, които ще се намесят в разпределението, но все още се опитват да ги неглижират с фалшиви данни – “Под 0,5 % получават формации като „Синьо единство“, „Глас народен“, КОД-Антония Първанова, Илиана Раева, Партия „Зелените“.” 6. Все още се опитват да помпят БАЛОНА – ББЦ !

Leave a Reply

Your email address will not be published.