ИМП: ГЕРБ-27,2%, БСП-13,5%, ДПС-7,3%, ББЦ-6%, РБ-4,5%

21% за ГЕРБ срещу 12% за БСП при избори днес

Ако изборите бяха на 25 юли, ГЕРБ биха получили преднина от повече от 13 % спрямо БСП. Делът от респондентите, които заявяват подкрепа за партията на Бойко Борисов е 27.2 %, докато подкрепата социалистите възлиза на 13.5 %. Това показват данните от проучване на обществено-политическите нагласи в периода 20-25 юли 2014 г., осъществено от Института за модерна политика. Проучването е направено преди старта на предизборната кампания за предстоящите парламентарни избори, която ще започне фактически след разпускането на 42-то Народно събрание и назначаването на служебно правителство от президента. Проучването регистрира стабилна трета позиция на ДПС – 7.3 % с тенденция към растеж. Делът на респондентите, които заявяват подкрепа за партията на Николай Бареков “България без цензура” възлиза на 6.0 % при самостоятелно участие в предсрочния вот.

Подкрепата за Реформаторския блок се стабилизира отчетливо над изборната бариера, като делът от респондентите, които заявяват подкрепа за тази коалиция, регистриран в настоящето проучване възлиза на 4.5 %.

АБВ получава – 4.0 %, което показва сериозен потенциал на формацията на Георги Първанов да получи представителство в бъдещия парламент.

Ако изборите бяха на 25 юли, националистическите формации – НФСБ и “Атака”, не биха получили достатъчна подкрепа за спечелване на представителство в 43-то Народно събрание. Делът от респондентите, които в проучването заявяват подкрепа за НФСБ е 2.4 %, а за партията на Волен Сидеров – също 2.4 %.

Всички останали политически субекти, които се очаква да участват в предстоящите избори, на този етап получават под 1 % електорална подкрепа, като за РЗС и ВМРО тя се доближава най-плътно до тази горна граница.
Близо половината от анкетираните заявяват твърдо предпочитание към еднопартийно управление – 44 %. Голяма коалиция между ГЕРБ и БСП е предпочитан вариант от 12 % от анкетираните.

Значително по-ниска е подкрепата за конфигурации с участието на ДПС. Евентуална коалиция между ГЕРБ и ДПС е предпочитана от само 4 %, а между БСП и ДПС – от само 3 % от респондентите. По-широк коалиционен формат с участието на ГЕРБ, Реформаторския блок, “България без цензура” и ДПС е предпочитан вариант за 6 % от респондентите. Всеки пети не може да определи добрата управленска формула след изборите.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.