Имало е отрова за мишки в млякото на децата от ОДЗ “Слънце”

Наистина е имало препарат за борба с гризачи в млякото, сервирано за закуска преди дни на повече от 120 деца в детска градина „Слънце”в Асеновград.
Това показват резултатите от експертизата, която имаше за цел да установи опасно ли е било за здравето „синьото” мляко, раздадено на децата, съобщи за Дарик наблюдаващият случая прокурор Илко Сивкин.
Анализът е открил наличието на куматетралил, който се съдържа в почти всички отрови за мишки.
Наличие е установено само в тези проби, които са били вече преработени в детската градина. В неразпечатаните и доставени от производителя кофички не е установено такова съдържание, което доказва немарливостта на персонала.
Без отговор на този етап обаче остава въпросът каква е концентрацията на веществото в млякото и за целта ще бъде назначена нова експертиза. Очаква се тя да бъде извършена от токсиколог, но все още не е ясно коя ще бъде институцията, ангажирана с това.
На 11 март в детската градина бе сервирано “синьо” мляко на 127 деца. Те бяха прегледани още същия ден. Малчуганите са в добро здраве. Последваха редица проверки от прокуратурата, общината, Регионалната здравна инспекция и Агенцията по безопасност на храните.
Директорката на градината Лидия Захариева подаде оставка, но персоналът продължава да работи в нея.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.