Украйна съобщава за убит и ранени при спецакция в Славянск, протестиращите твърдят, че няма жертви (обновена)

В Славянск, където вчера проруските групи превзеха милицията, започна антитерористична операция и вече има жертви. За това съобщи във Фейсбук Арсен Авиков, министър на вътрешните работи, информира украинското издание Цензор. нет.  Медията съобщава, че един офицер от службата за сигурност на Украйна е убит в хода на спецоперацията на украинските сили за сигурност в Славянск. Същевременно ИТАР-ТАСС съобщи, че протестиращите са отрекли за стълкновения и жертви. 

„Убити и ранени има от двете страни. От наша страна е загинал офицер от Службата за сигурност. Ранен е ръководителят на Антитерористичния център към Службата за сигурност и други четирима души”, съобщи Аваков в социалните медии. Той посочи, че няма информация за броя на ранените или загиналите сред проруските активисти. По думите му, окупаторите се прикриват с жив щит от мирното население. Според него “сепаратисти откриха огън в близка посока на специалните сили, без преговори.”  “АТО започна в Славянск. ATC насочва службата за сигурност на Украйна. Привлечени са сили от всички силови подразделения в страната. С Бога! “- е написал той. Ръководителят на Министерството на вътрешните работи също даде редица препоръки за действията на жителите на Славянск в условията на военна операция, ” Предавайте на всички цивилни граждани да напуснат центъра на града. Да не се напускат апартаментите, да не се доближават прозорците “. Според РИА Новости, в Славянск има стрелби, кръжат хеликоптери . Влизането в Славянск от областния център е блокирано ,пътят е блокиран от БТР-ри в близост до един от постовете на КАТ . Поддръжниците на федерализацията в Славянск в събота са поели контрола над правителствените сгради , включително и над градския съвет . Според Aваков активисти са превзели едно от районните полицейски управления. В два други града на Донецки район – Червен Лиман и Краматорск поддръжниците на федерализацията са превзели офис сгради. Според портал “Новини от Донбас” в Kраматорск градският съвет и полицията остават под контрола на активисти. Киев обеща твърди действия срещу въоръжените лица в Славянск, включително с участието на специалните полицейски части. В същото време, предаде РИА Новости , заместник ръководителят на народното опълчение в Донбас Сергей Ципалков каза, че привържениците на федерализацията не са въоръжени. “Оръжия нямаме “, подчерта той. Митингите в източните райони на Украйна, започнали от няколко седмици са след смяната на властта в Киев. Протестиращите се стремят да предоставят на своите области автономия и право на самоуправление. Демонстрациите често са придружени от сблъсъци с “евромайдановците”, които са за териториалната цялост на страната. В столицата на Донбас активистите след превземането на сградата на областната администрация и на СБУ обявяват създаването на ” независима република на Донецк ” . Референдум по този въпрос планират да проведат не по-късно от 11 май. С подобни искания и излизат и други обласни центрове – Харков и Луганск .

Митинг в подкрепа на Донецката република, който е започнал преди малко в Мариупол, ненадейно прераснал в щурм на сградата на градския съвет. Неизвестни маскирани лица са разбили стъклените врати и са проникнали вътре, съобщава 0629.com. Атакуващите веднага са смъкнали украинското знаме и са издигнали флага на Донецката република.

По публикацията работи: Гергана Митева

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.