Има пропуски в сигурността, но няма виновни за трагедията в Кербала

Съветът по отбрана не намира никое длъжностно лице, на което да бъде вменена дисциплинарна отговорност по случая с атентата в Кербала. Това съобщи на първата  си за 20140а година пресконференция министърът на отбраната Ангел Найденов. Основен акцент в нея бе разсекретяването на част от документите за атентата срещу българската база в Кербала, Ирак през декември 2003 година. Тогава загинаха петима български военнослужещи, а 27 бяха ранени.

В разсекретения доклад за атентата се констатират слабости в комуникацията между България и Полша, правят се изводи за недостатъчния брой ограждения около базата, както и за недостатъчно използване на налична техника. Същевременно се посочва, че командирът на българския пехотен батальон е организирал изграждането на фортификационния батальон, в съответствие със заповедите и по изискванията на пехотния батальон за операции в чужбина, но поради ограничени възможности за доставка, са били поставени само телени заграждения. Състоянието на фортификационното оборудване и загражданията е било инспектирано през ноември, месец преди инцидента, от комисия, ръководена от зам-.командир и сигурността е била оценен на 85 %. Въпреки тази сравнително висока оценка, са констатирани недостатъци, част от които са съществена предпоставка за печалните събития. Не са изпълнени в пълен обем всички указания по защита и охрана на базата. Недостатъчно са използвани предписанията за ограда на всички подстъпи. Може да се направи констатация, че голяма част от тези пропуски, са били отговорност на българския командир.

„Ще бъде не особено добър знак, желанието за употреба на този доклад за вътрешно или външно политически план и не това е смисъла на решението, което съм взел. Не виждам какви биха дивидентите, за който и да е от разсекретяване на този доклад”, каза министърът на отбраната Ангел Найденов. Той повтори, че желанието на близките на военнослужещите в Кербала е било да получат достъп до този документ и се съгласи, че те имат право да видят всички констатации на доклада. Военният министър изтъкна, че няма намерение да прави преоценка на заключенията, още повече, че тези документи са изпратени до онези структури, които могат да преценят нивото на виновност или липсата на такава.

На 27 декември 2003 г. в Кербала, Ирак е атакувана с камион-бомба установената в града първа база на български войски в Ирак — база „Индия“. Вследствие на атаката загиват петима български военнослужещи, а 27 са ранени, като базата е сериозно повредена.

След инцидента българският контингент изоставя тази база и се премества във база Кило. По-късно контингентът бива преместен от Кербала в Дивания, откъдето се завръща в България през декември 2005 г.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.