Има опасност от разливи по поречията на Осъм, Росица и Янтра

В Министерство на околната среда и водите (МОСВ) е постъпила информация от Националния институт по метеорология и хидрология за очаквани интензивни валежи, придружени с гръмотевични бури. През нощта срещу сряда водните нива в реките ще започнат да се повишават, като на места тези повишения ще са съществени, съобщиха от пресцентъра на МОСВ.

Най-голям риск от разливи, според прогнозата, има по поречията на реките Осъм, Росица и Янтра. От МОСВ са изпратили предупреждение за повишено внимание до Гражданска защита, Напоителни системи ЕАД и областните управители.

За днес остава в сила обявеният „оранжев код” за 9 области и „жълт код” в други 10 области, заради очакваните по-късно през днешния ден и през нощта срещу сряда опасни метеорологичния явления: интензивни валежи между 20 и 35 л/кв.м, на места до 50-60 л/кв.м., гръмотевични бури, градушки.

Областите с код "оранжево" са София, София-област, Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Благоевград, Пазарджик и Пловдив. За София прогнозата е за валежи, интензивни, по-късно през деня и през нощта срещу сряда, придружени от гръмотевици. Очакват се и градушки.

Вследствие на очаквани интензивни валежи през следващите 2-3 дни са възможни локални разливи, предимно в северните части от страната по поречията на реките Огоста, Искър, Осъм, Вит и Янтра, както и по поречието на река Струма и притоците на река Марица в горното й течение (реките Чепинска, Тополница, Въча).

При оранжев код времето е опасно, възможни са щети и жертви. Съветът е да бъдете много внимателни, да се информирате непрекъснато за очакваните метеорологични условия и по възможност да избягвате рисковете.

На снимката: Вчера над София се изсипа градушка

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.