Има ли общо между „Цветановейт” и атентата в Сарафово?

Три различни гледни точки за скандала с подслушванията, кръстен от левицата „Цветановгейт”, защитиха в ефира на bTv експертът по сигурност и антитероризъм Славчо Велков, журналистката Велислава Дърева и бившият шеф на Комисията по досиетата Методи Марков.

Славчо Велков направи аналог между атентата в "Срафово" и оповестените заключения на прокуратурата след проверката в специализираната дирекция на МВР. Велков обърна внимание, че при атентата в Сарафово властите, вкл. Цветан Цветанов, говорят за „обосновано предположение” за съпричастност на „Хизбулла” и въпреки това данните се приемат за неоспоримо доказателство. В случая с подслушванията обаче прокуратурата говори за „предпоставки” за незаконно подслушване, но на практика има отказ на тези данни да се погледне като на доказателства и висши ръководители на МВР, както и самият Цветан Цветанов настояват да се изчака приключването на досъдебното производство и дори произнасянето на съда.

„А доказателства има много – за подслушвания дори на ранг премиер. Защото какво ви показва случаят с Ваньо Танов? Там е приложено СРС, независимо от каква структура, може да не е регламентирана, спрямо премиера, спрямо вицепремиера Дянков. СРС беше приложено спрямо министър Мирослав Найденов – ето ви ги доказателствата за подслушване”, посочи Велков.

Журналистката и бивш депутат от левицата Велислава Дърева поздрави прокуратурата за „независимото” разследване и призова Цветанов да си понесе отговорността – най-малко политическата – независимо дали е знаел за СРС-тата или не.

„Аз си направих труда да изкарам нарушенията на Цветанов според закона – те изпълват 5 компютърни страници. На главата му висят между 5 и 10 години затвор. ГЕРБ е мафията”, заяви Дърева. Според нея скандалът с незаконните СРС-та не е „домашен” за България, а придобива европейски мащаб.

Различна гледна точка изложи бившият шеф на Комисията по досиетата Методи Андреев.

„Аз смятам, че Цветанов не знае. Министърът носи отговорност, но той не може да отговаря за всеки свой служител персонално – колко пъти катаджиите са ни глобявали незаконно? Може ли министър да си позволи да стане зависим от тези хора – да каже: Момчета, ще слушате еди кой си! Ами нали той няма вечно да е министър. Логиката е той да не е знаел”, обясни Андреев.

Той даде пример с подобни скандали в миналото. „Ето този стар случай „Филчевгейт”. Тогава при управлението на СДС бяха намерени СРС-та в мазилката на апартамента на тогавашния главен прокурор Филчев. Същата ситуация я има и сега – има предпоставки за подслушване (една кола се движи без регламент), но доказване за подслушване няма. В дъното на нещата пак ще се окажат едни мишоци от бившата ДС, ще видите”, прогнозира Методи Андреев.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.