Има европейска заповед за задържането на Цветан Василев?

По неофициална информация на Дарик банкерът Цветан Василев, който от няколко месеца живее във Виена, е издирван от компетентните български органи, а срещу него е била издадена европейска заповед за арест още преди три дни. Все още не е ясно дали банкерът е задържан.

На 11 юли банкерът и мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев изненадващо даде интервю по телефона за bTV. Голямата новина от интервюто на Цветан Василев бе обещанието му до дни да се върне в България и да се срещне лице в лице както с прокуратурата, така и с всички останали лица и институции, проявяващи интерес към личността му.

По-рано в същия 11 юли от прокуратурата съобщиха, че подготвят документи за призоваване на Цветан Василев пред българското правосъдие по реда на международната правна помощ.

На 25 юли бе разпространено изявление на Цветан Василев, в което банкерът изтъква, че “единствената причина за пребиваването ми извън страната е осигуряване на моята лична сигурност, която от своя страна ми позволява да се концентрирам изцяло върху оздравяване и стабилизиране на КТБ АД”.

“Не бих могъл пълноценно и ефективно да работя в полза на преодоляване на кризата в КТБ АД в България, тъй като определени кръгове, желаещи да възпрепятстват моите инициативи на всяка цена, биха имали непосредствена възможност да го направят”, казва Василев в изявлението си. Същевременно банкерът изтъква, че ще се яви в прокуратурата, когато бъде призован, както и че изясняването на истината до голяма степен е и в негов личен интерес.
отговора на въпроса дали е повдигнато обвинение на банкера Цветан Василев.

От началото на скандала около КТБ и до момента от прокуратурата отказват всякакви информация за предприетите спрямо банкера процесуално-следствени действия, като се позовават на “следствена тайна”. Не е обявен дори и адвокатът, който защитава интресите на Цветан Василев пред българските правораздавателни власти.

За привличането на Цветан Василев като обвиняем съобщи преди дни австрийският вестник „Дер Щандарт”. В информацията се твърди, че на адвокат, представляващ банкера е връчен обвинителен акт. Това вероятно е неточност, допусната от автора, тъй като на този етап Василев най-вероятно ще бъде привлечен като обвиняем, за да започнат съответните процесуално-следствени действия спрямо него във връзка с твърденията за източване на стотици милиони от КТБ.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.