Илиана Йотова: Нашата задача е да защитим българския интерес

„Декларацията на БСП за Украйна беше приета още преди семинара в Боровец, защото това е официалната позиция на Националния съвет на партията. Сигурно още тази седмица ще станем свидетели на обща декларация в Народното събрание, защото има няколко проекта, които са внесени. България трябва да има своята твърда позиция, за да се спрат спекулациите в едната или другата посока”. Това заяви евродепутатът-социалист Илияна Йотова по ТВ7. Тя допълни, че едно от нещата, които не й харесват в оценките за случващото се в Украйна, е разделянето на хората на „анти“ и „за“ Русия.
„А нашата задача е да намерим българския интерес“, категорична бе Илиана Йотова. Според нея БСП са постигнали „една доста балансирана позиция”. Според нея, е естествено България да е за това санкциите, които евентуално ще наложи ЕС на Русия да не стигат до крайности, защото 350 млрд. стокообмен с Русия не е нещо, което можеш да зачеркнеш с лека ръка.
Йотова обясни, че декларацията на БСП се редактира от една седмица и би било странно, ако няма различни мнения по този въпрос. „Важното е, че накрая се обединихме около този консенсус и това стана наша обща позиция. Не можем да загърбим интересите на 350 000 българи“, каза евродепутатът. Тя обясни, че една голяма част от критиките е била към Вигенин за това, че с посещението си в Украйна, в окото на кризата, се легитимира сегашното правителство.
„Целта на Кристиян Вигенин като външен министър беше да отиде в Украйна, за да може и с тези, които представляват в момента властта там, да гарантират правата на българите“, поясни тя. Според нея това, което трябва да се прочете в позицията на БСП, е каквито и да било преговори с Украйна да станат след извънредните президентски и парламентарни избори, естествено с наблюдението на всички международни организации за тяхната справедливост и честност. „Това най-малкото косвено означава, че нямаме доверие в сегашното управление там“, уточни Йотова.
По нейно мнение Русия няма интерес да отвръща с удар с газа спрямо ЕС заради налагането на санкции от Брюксел. Йотова припомни, че предишното заседание на външните министри сложи едни предел с т.нар „меки санкции“.
На въпрос дали сме на прага на нова Студена война, Илиана Йотова отговори, че според нея се връща до голяма степен лексиката от Студената война, което наистина трябва да бъде пресечено.
По повод на това как се стигна до решението Сергей Станишев да бъде водач на листата, Илиана Йотова обясни, че има два аргумента, които са надделели.
„След нашето заседание в Рим на Конгреса на ПЕС, от само себе си се получи решението Сергей Станишев да води листата, като жест и към всички други партии в Европа. Второ, след историята, която се случи с АБВ, беше задължително той да поеме отговорността за изборите и за листата“, допълни евродепутатката.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.