Илиана Йотова прогнозира, че най-много 3-4 партии ще имат евродепутати

Евродепутатката от БСП/ПЕС Илиана Йотова прогнозира пред журналисти в Шумен, че е много вероятно едва три, максимум четири партии да преминат високата процентната бариера и да изпратят български представители в Европейския парламент.
„Мисля, че политическият пейзаж е доста фрагментиран, има доста нови играчи на сцената, при което се оказва, че три-четири партии се борят за един и същи профил гласоподаватели”, анализира Йотова. Тя изтъкна, че на нея много й се иска след датата на евроизборите не просто да изпратим български представители в ЕП, а да формираме отборът на България, където ще можем да се обединяваме по големите теми, засягащи нашата страна, а не както бе досега, когато мнозина колеги пренасяха партизанщината си и кавгите от националната политика на европейска сцена.
Илияна Йотова коментира още, че няма нито една друга държава в ЕС, в която така настървено темата за Украйна да се ползва като коз във предизборния дебат, нито пък да се превръща в централна тема на кампанията за избори за Европейски парламент. Запитана за иницираното заседание на Консултативния съвет по национална сигурност, г-жа Йотова коментира: «Що се отнася до президента Плевнелиев, с изумение научих, че е направил две странни изявления – първото е, че не е президент на България, а на ГЕРБ, а второто е, че у нас има руско малцинство. Всъщност, добре помним, че един друг български президент бе заявил «Аз съм седесар!» и всички знаем колко зле завърши в политиката. Сегашните изказвания на президента Плевнелиев ми звучат по същия начин.», сподели на пресконференция с шуменските журналисти Илияна Йотова – евродепутат от Групата на социалистите и демократите и кандидат на Коалиция за България за нов мандат в Европейския парламент.
«Тезата, че АБВ ще разширява влиянието на левицата е напълно невярна. Това е проект, който атакува само и единствено БСП, а крайната му цел е съвместно управление с ГЕРБ след едни предсрочни избори.» – заяви Илияна Йотова. Тя допълни обаче, че не вярва проектът АБВ да успее, тъй като подобно на всеки политически проект, заченат в лабораторни условия, и този е обречен да се провали.
Една от темите, които според Илияна Йотова, ще бъде приоритетна в следващия мандат, е включването на България в Шенгенското пространство. «Мисля, че изминалият мандат се превърна в синоним на груби двойни стандарти и нашата страна е ярък пример за това.», каза г-жа Йотова. Тя допълни, че си поставя за цел да продължи да работи за законодателни инициативи, които могат да прераснат в конкретни резултати за България и даде пример с работата си по европейско законодателство за Черно море, което смята за един от най-големите си успехи през изтичащия мандат.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.