Илиана Йотова: Всъщност ЕНП иска спирането на еврофондовете за България

Днес, по време на гласуването на доклада за освобождаване от отговорност на Европейската комисия за 2012 година, Европейската народна партия (ЕНП) подкрепи предложението европейските фондове за страната да бъдат спрени. Препоръката в доклада е без законодателни последствия. С документа се призовава Комисията да заеме решителна позиция по отношение на България и сериозно да разгледа въпроса относно използването на средствата. Това предложение идва от Маркус Пипер, който е докладчик на досието и член на ЕНП.

“Сякаш има повече желание за политика, отколкото за съдържание на документа. Не се ли проявяват двойни стандарти? Нито една страна в ЕС не се е преборила окончателно с корупцията, злоупотребите и цялостното усвояване на еврофондовете”, заяви Илияна Йотова по време на дебата преди гласуването в пленарна зала, цитирана от своя пресцентър.

Йотова бе единственият български евродепутат, който поиска реплика в пленарна зала, за да защити България от нападки и двойни стандарти.

Дискусията включваше 51 доклада за освобождаване от отговорност на различни институции и европейски агенции за периода 2012 година. Този дебат няма никаква връзка с Механизма за сътрудничество и проверка за България, както и с усвояването на европейски фондове от страната. Включването на подобен текст, относно тази година, в доклад за изразходване на средства през 2012 година, е нарочна спекулация на европейската десница, направена с предизборна цел. Всяка година Европейския парламент обсъжда и дава съгласието си за начина, по който Европейската комисия е изразходвала бюджета. Това е стандартна процедура и докладите нямат правна сила и не са обвързващи.

Заместник-председателят на Комисията по бюджетен контрол, Богуслав Либерадцки изрази неразбирането си от поименното посочване на две държави, България и Румъния в подобен документ – “В този доклад се дава обща оценка, а не конкретна”, каза той. “Оставаме с усещането, че се прилагат двойни стандарти”, добави още Либерадцки.

В отговор на въпрос на Илияна Йотова дали смята, че този документ се използва за лични политически цели в навечерието на изборите, евродепутатът Инес Аяла Сендер, която е член на комисията по бюджетен контрол, подкрепи колегите си и допълни, че “такива документи не бива да бъдат използвани за предизборна кампания и за чисто политически цели”. Групата на социалистите и демократите в ЕП единодушно гласува против призива на ЕНП европейските средства за България да бъдат спрени.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.