Илиана Йотова: България не трябва да позволи санкции заради Украйна

“Искаме нова Европа след предстоящите избори. Европа, която да се пребори с бедността, социалното изключване и безработицата”. Това каза на пресконференция в Пазарджик евродепутатът от Групата на социалистите и демократите Илияна Йотова.
Личното ми становище е, че България не трябва да дава съласие за никакъв вид мерки срещу Украйна, ние сме сред страните, които ще бъдем най-губещи от подобен род действия, ако тези санкции бъдат приложени, така, както се върти в главата на някои хора. Това изтъкна Илиана Йотова помолена да коментира развоя на събитията около Украйна и Русия. По думите на Йотова, ние не сме сами, България не е в изолация в това отношение, много добре комуникираме с колегите си от Чехия, които имат същата позиция, а и сериозният икономически елит на Германия говори в същата посока.
Българското правителство вече изпрати до Брюксел доклад с оценката на евентуални загуби, които държавата ни ще претърпи при евентуални санкции, наложени на Русия, заяви депутатът от Коалиция за България Жельо Бойчев. Само преките загуби за България при спиране доставките на газ се изчисляват на 900 млн. лв. месечно, коментира той. При драматична развръзка на ситуацията Украйна – Русия, страната ни може да претърпи и провал на туристическия сезон, тъй като през миналата година е посетена от 700 хил. руски и 200 хил. украински туристи, а туризмът формира 13.6% от брутния вътрешен продукт, допълни Жельо Бойчев.
“Спешна акция за спасяване на президента Росен Плевнелиев, човекът, който забърка целия скандал около Изборния кодекс и формирането състава на ЦИК”, така Илияна Йотова определи срещата между Бойко Борисов и Лютви Местан. Неслучайно инициативата за тази среща дойде от г-н Борисов, на чийто гръб щеше също да се стовари отговорността за това България да учуди за пореден път света, хвърляйки евентуално сянка на съмнение върху валидността на европейските избори с начина, по който беше определена формулата за избора на ЦИК, каза евродепутатът. За пореден път г-н Плевнелиев показа, че не може да излезе от пашкула на ГЕРБ, за пореден път политическата поръчка се оказа по-силна от разума, за пореден път завъртя политическите партии в дебат, за чието време можеха да се случат много по-важни за хората неща, категорична беше Йотова.
Евродепутат Илияна Йотова и народните представители Емил Райнов, Жельо Бойчев, Таско Ерменков, Ваня Добрева, Светла Бъчварова, Георги Мърков, Йордан Младенов, Лазар Попов и Валя Богданова провеждат в рамките на деня и тематични срещи с учители, селскостопански производители, здравни работници и партиен актив във връзка с програмата на експертното правителство и становището на съсловията по актуални проблеми.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.