Иглика Горанова пред БНР: Депутатите ще плащат сами за оценка на въздействие на законите, които внасят

Иглика Горанова: Депутатите ще плащат за оценка на въздействие на законите, които внасят

Идеята за изменения в Закона за нормативните актове така, чевсеки законопроект да бъде придружен с оценка за въздействие е нещо революционно.

Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“Иглика Горанова от сдружение „Журналисти за прозрачно управление”. Тя уточни, че провежданите досега обществени консултации по законопроектите са „само елемент от оценката на въздействие“, а сега работата ще изисква съвместна работа от юристи, финансисти и икономисти.

Това е нещо много важно, защото до момента се приемаха закони „на кило“ – много некачествени. В рамките на няколко месеца се налагаха промени в законите по три-четири. Ако отворите сайта на Народното събрание, ще видите, че от вчера има едно предложение за изменение на Закона за държавния служител. То касае работното облекло. Това е закон, който беше променен преди два месеца! Тоест, когато се внасят закони, до момента поне, не е имало оценка на въздействието, не е ясно, защо се внася този закон, в каква среда се внася, какви цели се очаква да се постигнат, което допринася за това лошо качество на законите, което наблюдаваме всички и което тормози и гражданите. Видяхте на какви протести бяхме свидетели тази година.

Досега оценката на въздействие е била допустима при обсъждането на законите, но не е била задължителна, поясни  Горанова и отчете, че обществените консултации за нормативните актове досега са се извършвали „много формално“ от институциите, а внасяните от депутати промени изобщо не са били подлагани на обществени консултации с мотива, че те имат право на законодателна дейност.

Миналата година, като сдружение, се заехме с това да изследваме процеса на обществените консултации и установихме, че масово министерствата не спазват изискването и поне 1/3 от нормативните актове, които са внасяни в МС нямат този елемент  – на обществена консултация.

Институтът за публична администрация вероятно ще извърши тези сложни обучения на служителите, но това е само за МС. Може би, г-жа Цачева може би трябваше да обясни как ще се случва в НС, защото, съгласно този  Закон, всеки депутат, когато реши да внася промени в закон, те трябва да бъдат придружени със същата оценка на въздействие  и вероятно той ще се налага да плаща от тези пари, които му се дават за експерти.

Според Горанова, промяната ще увеличи информираността на гражданите за законовите промени.

БНР

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.