ИДИЛ взриви още един паметник на световната култура

Още една древна сграда бе унищожена от терористичната групировка Ислямска държава през последното денонощие. ИДИЛ взриви най-почитания храм в древния сирийски град Палмира – Храмът на Бел, на възраст около две хилядолетия, който беше и сред най-запазените в региона. По разкази на очевидци, мощна експлозия е разтресла земята и след това от храма са останали само външните стени. Размерът на щетите засега е неизвестен.

Само седмица по-рано терористите унищожиха още един древен храм в сирийския град, който е под техен контрол вече три месеца. Разположението на Палмира е стратегическо между Дамаск и Деир ал-Зур на изток. Освен това, древният град е важен културен център, включен е и в списъка на ЮНЕСКО на световните паметници на културата. Гръко-римските руини са в пустинен район на североизток от столицата Дамаск. Преди гражданската война в Сирия, древният град беше посещаван от над 150 хил. туристи годишно. В Палмира се намират много монументи, както и повече от 1000 древни колони и уникален акропол с 500 гробници. От ЮНЕСКО осъдиха поредното посегателство на джихадистите и ги определиха като военно престъпление.

Освен, че унищожава древни паметници на културата, в Палмира ИДИЛ екзекутира и над 20 пленени сирийски войници.

Припомняме, че радикалната военна групировка унищожи още няколко места с важно историческо и културно значение, след като ги завзе през миналата година в Ирак и там също унищожи безценни артефакти, запазени от античността.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.