И Янаки Стоилов склонен да оглави БСП, ако го издигнат и изберат

Янаки Стоилов е готов да оглави БСП и да консолидира лявото политическо пространство, защото усеща доверието на много социалисти, но не би се кандидатирал сам за наследник на Сергей Станишев. Това стана ясно от думите му в предаването „Тази сутрин” по bTV.

“Сам не се кандидатирам. (…) „За мен постовете не са самоцел и не са водещ мотив за политически решения”, изтъкна Стоилов, който неотдавна подаде оставка като зам.-председател на парламентарната група на Коалиция за България. След което уточни, че ще приеме поста, ако бъде номиниран и избран, ако вижда, че партията има нужда да изрази позиции, да запази ролята си на фактор, защото “съм създал достатъчно доверие и, да, мога да контролирам лявото”. По думите на Стоилов правилните идеи все пак не могат да се осъществят, ако не се прилагат от правилните хора.

Депутатът от левицата в шест Народни събрания коментира, че не е от фаворитите на Станишев, но е част от ръководството и носи своята отговорност. Янаки Стоилов допълни, че чувства дълг към няколко поколения симпатизанти на БСП, а партията се намира в критичен период в своята история.

В БСП трябва да се формира лидерска група от хора, които работят в една посока, допълни Янаки Стоилов и потвърди, че би искал да бъде част от тази група.

“Един от основните критерии за нов лидер, и аз отговарям на него, е независимост от корпоративни интереси, от чужди интереси или други лични причини. Един силен политик не трябва да е удобен за никого”, заяви Стоилов в коментар за необходимите качества на бъдещия лидер. Той не пожела да коментира Драгомир Стойнев като евентуален наследник на Сергей Станишев, но коментира, че БСП трябва да бъде оставена да направи своя избор, да бъде консолидирана на ясна основа, а не просто да бъдат потушени междуличностни скандали.

Преди Янаки Стоилов готовност да оглавят БСП вече декларираха Драгомир Стойнев, Мая Манолова, Илиана Йотова, а вероятно номинираните ще станат доста повече.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.