И все пак техниката, а не машинистите са виновни за катастрофата с влака край Калояновец

Разследването на експертите показва, че все пак остаряла техника, а не човешка грешка е причинила влаковата катастрофа при гара Калояновец. Което потвърждава мнението на оцелелия при катастрофата машинист, управлявал влака.

Релсовата стрелка, която отделя коловозите в района на жп гара Калояновец, е било стара, независимо, че участъкът е изцяло ремонтиран по европейски проект и с европейски пари, така че да позволява влаковете да се движат със скорост до 160 км/час. Това съобщи днес експертът на БДЖ по Безопасност и здраве при работа (БЗР) Иван Балталийски, позовавайки се на думите на машинисти, цитиран от Дарик. Балталийски разказа, че на вчерашната среща между ръководството на БДЖ и локомотивни машинисти се е потвърдило, че машинистът е управлявал влака край Калояновец със 100 км/ч. заради светлинен сигнал на семафор, разрешаващ именно такава скорост на движение. След 250-300 м обаче светва сигнал, според който скоростта е трябвало рязко да се намали до 40 км/ч именно заради устройството (стрелката), отделящо коловозите. Експертът е на мнение, че има разминаване в системата за безопасност, което е недопустимо. Стана ясно, че устройствата, които подават сигнала на машиниста с каква скорост може да се движи в отделните участъци, са поставени на жп линиите, а приемащите сигнала – в самите локомотиви. Проблемът според Балтийски е, че различни фирми произвеждат двете устройства, което е недопустимо, защото когато едното устройство не се сработи с другото, фирмите започват да си прехвърлят отговорността. Поради тази причина синдикатите в БДЖ са категорични, че не човешкият фактор е причината за катастрофата, а лошата инфраструктура.

На косъм от катастрофа се е разминал друг влак, заради неподдържана инфраструктура, съобщи председателят на КТ “Подкрепа” Атанас Кръстев. По думите му дни след катастрофата край Калояновец влак е преминал край Маноле при неизправна сигнална лампа и само професионализмът и познаването на трасето от страна на машиниста са предотвратили инцидент.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.