И в Раковски роми пребиха лекарка, оказваща спешна помощ

Д-р Божидара Пеевска от зненото за спешна помощ в болницата град Раковски, е пребита в неделя вечерта от група роми. За това съобщава пловдивският сайт trafficNews.bg. Лекарката, която е на 65-години, е била дежурна в Центъра за неотложна помощ тази нощ. При нея дошли хора от ромската махала в Раковски, които водили дете, за което твърдели, че е пило от препарат.
Д-р Пеевска прегледала детето и го насочила за промивка на стомаха в друг лекарски кабинет на болницата, като успокоила близките, че няма данни животът на детето да е в опасност. Ромите обаче настояли тя да извърши манипулацията веднага и в този момент се нахвърлили върху нея. Лекарката е удряна в главата. Целият скандал е продължил около 5-6 минути, след което нападателите напуснали центъра за спешна помощ.

„Това е пореден побой на лекар от роми. Уведомихме за инцидента здравно министерство и дирекцията на полицията в Пловдив. Ще настояваме за осигуряването на жива охрана пред Спешния център, защото лекарите ще ги е страх от тук нататък да идват на работа”, казва директорът на звеното за неотложна медицинска помощ д-р Георги Георгиев. По думите му, нападателите се издирват, а полицията е на крак и предприела всички мерки, за да ги залови.

Лекарката, която е нападната в Раковски не е от структурата на Спешна помощ в града, а работи в “Неотложна помощ” – частна структура, която има договори с джипитата за осъществяване на неотложна помощ, но агресията е факт. Това съобщи по-късно днес пред радио „Фокус” – Пловдив, д-р Иван Стойнов, директор на Центъра за спешна медицинска помощ в Пловдив. Д-р Стойнов обясни, че лекарите от ЦСМП – Пловдив подкрепят абсолютно предложението на здравния министър линейките на Спешна помощ да влизат в ромските махали само с полиция. Според Стойнов обаче, това трябва да се случва винаги когато има предпоставки за агресия, които често се проявяват още при телефонното обаждане. По думите му, лекарите подкрепят действията на министър Москов, защото е крайно време да се вземат крути мерки за насилието и изобщо срещу агресията срещу медицински кадри. Д-р Иван Стойнов подчерта, че спешните кабинети, спешните отделения и екипите на Спешна помощ са най-изложени на агресия. В Пловдив, тази година има три случая на насилие срещу лекари, а миналата година нападенията са били повече. Според директора на ЦСМП – Пловдив, насилието срещу лекарите е един от факторите, които водят до липса на интерес към работа в тази структура или до напускане на хората, които вече работят в нея.

1 Comment

  1. Скопете ги и ги изхвърлете на границата с мърлявата Турция.

Leave a Reply

Your email address will not be published.