И у нас ще има автоматична система за спешни повиквания при катастрофи

МВР е партньор в редица проекти със страните от ЕС за въвеждане на най-съвременни технологии и добри практики за контрол и превенция по пътищата, с цел намаляване на жертвите и загубите. Изключително удовлетворени сме от факта, че България беше избрана да участва в проекта HeERO 2, който е насочен към изграждане на единна паневропейска система за спешни повиквания за пътните превозни средства eСall, която при пътнотранспортни произшествия генерира автоматично повикване към телефон 112. Това каза зам.-министърът на вътрешните работи Кирил Хаджихристев при откриването на двудневния международен семинар по проекта HeERO в парк хотел „Витоша”.
Заместник-министърът очерта очакваните резултати от въвеждането на новата животоспасяваща система. eCall ще намали времето за реакция на службите за спешно реагиране при пътни инциденти с 40% в градските и с 50% в извънградските райони, тъй като в случай на пътнотранспортно произшествие в центровете 112 веднага ще постъпва информация за точното местоположение на катастрофата. С пълната интеграция на системата в автомобилите на държавите-членки, всяка година ще бъдат спасени приблизително 2500 човешки живота, а сериозните наранявания ще бъдат намалени с 10-15%. Икономическите загуби от пътнотранспортни произшествия в ЕС, възлизащи на повече от 160 милиарда евро годишно, ще бъдат редуцирани с 26 милиарда евро, посочи зам. – министърът.
В своето приветствие към участниците и гостите на семинара заместник – министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Камен Спасов подчерта, че проектът HeERO илюстрира на практика добрия обществен резултат от интеграцията между държавата, неправителствения сектор и публично-частното партньорство в последните две години.
Ръководителят на проекта Анди Руук отчете значителния напредък на страната ни при въвеждането на услугата eCall, чиито резултати се изчисляват с редуцирането на човешки и финансови загуби. Страните от ЕС могат да извлекат много от постиженията на България, подчерта Руук.
Волята на страните от ЕС е през втората половина на 2017г. системата да се превърне в стандарт на новите автомобили, като е предвидена и възможността за оборудване и на автомобилите „втора употреба“, допълни Руук.
МВР работи по въвеждането на новата услуга от началото на 2013 година чрез Дирекции „Национална система 112”, „Комуникационни и информационни системи” и „Международни проекти” като част от консорциум, включващ БАИТС, „Ентърпрайз Комюникейшънс Груп”, „Мобилтел”, „Иком” и Технически университет–София.

Снимка: МВР

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.