И този път са открити фалшиви бюлетини

И този път, както на изборите през 2013 година, има открити фалшиви бюлетини, макар и толкова малко, че вероятно става дума за образци, предшестващи голямата поръчка.

“Става въпрос за задържани бюлетини, става въпрос за образци, които по никакъв начин не биха били годни да се използват при гласуване общо 52 броя. Нали разбирате, че не биха могли да окажат кой знае какво влияние като бройка. Досъдебното производство е образувано по сигнал до полицията. Вероятно ще бъде прекратено, това е мое мнение, защото става въпрос за негодни бюлетини”. Това коментира пред БНР председателката на Гражданския изборен борд Илона Кръстенякова от Върховната касационна прокуратура.
Подробности за печатницата не бяха дадени.
Говорителят на Хасковската районна прокуратура Делчо Илчев обясни, че по случая е образувано доседъбно производство срещу неисвестен извършител. Законът предвижда до три години затвор за подобно престъпление.
Илона Кръстенякова съобщи още, че до момента са образувани девет досъдебни производства за организиране на търговия с гласове. Седем са на територията на Апелативна прокуратура – Бургас и две в Пловдив.
Новите тенденции при купуването на гласове са да се атакуват работещи във фирми за чистота, обясни пред БНР Георги Арабаджиев от Криминална полиция. По думите му, очевидно гражданите, които работят във фирмите за чистота, са най-политически неукрепнали и към тях са насочени най-големите стремления на партиите и изобщо на лицата, които искат да купуват вот.

Арабаджиев обърна внимание на обстоятелството, че има признаци на неудовлетворение сред хората, готови да продават гласовете си затова, че не се явяват купувачите.

“А купувачите не се явяват, може би защото нямат пари. Изобщо свободният паричен ресурс на тези избори е много по-ограничен от други избори”, изтъкна Арабаджиев.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.