САС оправда Цветанов по обвинението за присвояване

Тричленен състав на Софийския апелативен съд (САС) с председател Мария Митова и членове Валя Рушанова и Алексей Трифонов се произнесе по делото срещу бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, съобщиха от пресцентъра на Софийския апелативен съд. САС потвърждава изцяло присъдата на първоинстанционния Софийски градски съд от 26. 05. 2014 г. С нея Цветанов бе признат за невиновен по обвинение за длъжностно присвояване. САС намира присъдата на СГС за законосъобразна и обоснована и я потвърждава изцяло.
Решението на САС подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд.

На 9 февруари друг състав на Софийския апелативен съд (САС) потвърди изцяло присъдата на Цветанов от 5 години лишаване от свобода, произнесена от Софийския градски съд (СГС) по делото за шестте му отказа да бъдат приложени специални разузнавателни средства срещу бившия шеф на РЗБОП Велико Търново Орлин Тодоров и още двама души.

По делото за присвояване, преди девет месеца прокуратурата поиска 5 години затвор за Цветанов и конфискация на половината му имущество. Тогава държавното обвинение поддържаше тезата, че с действията си тогавашният вътрешен министър е ощетил МВР с над 50 хиляди лева, като това станало на два пъти. Първият, когато през 2011 г. Орлин Тодоров бил възстановен на работа в търновския БОП, и вторият, когато няколко месеца по-късно е освободен и отново получава компенсация от близо 39 хиляди лева.

Свързани публикации

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.