И родители на деца с диабет ще съдят държавата в Страсбург

Родители на деца с диабет потвърдиха пред ТВ7 намерението си да съдят държавата в съда по правата на човека в Страсбург заради унизително отношение на здравните институции към малките пациенти и отказа да се финансира закупуването на инсулиновите помпи за децата, страдащи от захарна болест.

Спорът е стар, а кореспонденцията между родителите и Здравната каса продължава от миналата седмица но без полезен резултат. След поредното публично искане на родителите държавата да започне да плаща поне част от лечението с инсулинови помпи на техните деца, НЗОК изпрати писмо до медиите. В него се посочва, че здравната каса няма пари за исканите помпи, както и че в момента заплащането на консумативите за децата с диабет се поема от Фонда за лечение на деца.

Фондът обаче не е отпуснал средства за нито едно дете, а родителите сами се грижат за разходите, сподели пред ТВ7 майка на дете с диабет. Самата тя е подала молба във Фонда на 20 декември миналата година. Досега обаче не е получила отговор.

Ако Здравната каса започне да плаща инсулиновите помпи и консумативите, ще предизвика “недоволството на пациенти с други заболявания”. Затова и според майката, отговорът на Касата, че няма средства, е начин да се избяга от проблема.

 

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.