И реформаторите искат КС да се произнесе за евровота

Реформаторският блок внесе днес искане до президента Росен Плевнелиев, Народното събрание, Министерски съвет, ВКС, ВАС и Главния прокурор за сезиране на Конституционния съд за незаконност на изборните резултати. От пресцентъра на формацията съобщиха, че лидерите на петте партии от Реформаторския блок и проф. Тодор Танев от Гражданския съвет на блока са подписали искането за оспорване законността на избора на 17-ти член на Европейския парламент.
Реформаторите искат Конституционният съд да се произнесе по законността на избора на базата на повторно преброяване на бюлетините.
Реформаторският блок иска президентът Росен Плевнелиев да упражни правото си на инициатива и да сезира Конституционния съд за законността на 17-тия мандат от избора на членове на ЕП от България, който беше определен с решение на ЦИК, се казва още във внесеното днес следобед искане.
Основанията на РБ за искането са нарушения на Конституцията и на действащия Изборен кодекс, както и редица сигнали за нарушения.
По-рано днес четирима депутати от “Атака”, които бяха и кандидати за евродепутати внесоха практически същото искане до главния прокурор Сотир Цацаров – да бъде сезиран Конституционния съд с искане за касиране на евровота заради закононарушения, довели до неговото опорочаване.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.