И Радан Кънев като Хр. Иванов: ВСС е едно от местата, където се окопава мафията

Съпредседателят на ПГ на РБ Радан Кънев влезе в тона на министъра на правосъдието и обвини Висшият съдебен съвет, че е едно от местата, където се е окопала мафията.

“Наслушах се на хора от статуквото, които повтарят, че съдебната реформа трябва да доведе до по-бърз процес (Това е позиция, защитавана както от главния прокурор Сотир Цацаров, така и от премиера Борисов. Бел. на ред.) Целта ѝ е да пребори големия проблем на българското правосъдие, а той се нарича мафия и корупция, а не бавен процес”, заяви Радан Кънев пред Нова ТВ. Депутатът застана зад думите на правосъдния министър, че ВСС е опънал чадър над „язвата” в Софийския градски съд Владимира Янева и дори отиде по-нататък.

“ВСС е едно от местата, където се окопава мафията и което брани корупцията в съдебната система”, каза Радан Кънев, но отказа да назове имена. По думите му, “докато няма независим прокурорски орган, който да се занимава с това да разкрие истината и да я представи на съда, за да имаме накрая съдебно решение с мотиви, което осъжда лидери на мафията, не мога да назовавам имена”.

По повод публикацията във в. „Труд” за злоупотреба в Правосъдното министерство с обществена поръчка за климатици и последвалата проверка на прокуратурата, Радан Кънев коментира, че се създава медийно-прокурорска интрига, която е „абсолютно куха, за да се удари политиката на един министър в един много важен момент”.

“Прокуратурата трябва да работи като най-важната институция в държавата, а не да работи като черна пиар агенция”, заяви Кънев.

Както вече съобщихме, в сряда министърът на правосъдието заяви също в студиото на Нова ТВ, че ВСС като “централната трансмисия за търгуване на дела”, без която търговията с дела и тоталната безнаказаност са невъзможни.

Ден по-късно членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) поискаха оставката на правосъдния министър Христо Иванов, тъй като той водел война със съдебните кадровици. Стана ясно, че членът на ВСС е поканил на среща министъра на правосъдието Христо Иванов, за да изяснят отношенията си, но той отказал. По думите на Михаил Кожарев искали с невоенни действия да изгладят разногласията, “да сложим край на тази очевидна война”. Кожарев отдаде критиките на Иванов на “безсилието му в резултат на последните събития около неприемането на проекта за изменения в Конституцията”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.