И прокуратурата проверява плана на операцията в Лясковец

Освен действията на служителите на МВР от Велико Търново и Горна Оряховица, прокуратурата проверява и начина, по който е била планирана и реализирана операцията по задържането на Петко Петков от Лясковец. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров пред репортерите, които го причакаха преди началото на редовното заседание на ВСС. Обвинител номер едно призова да спрат политическите и експертните спекулации по случая в Лясковец. Според Цацаров случаят е използван от политиците за нападки, но не и за да се видят и отстранят проблемите.
“Много бързо избягахме от реалния проблем и отидохме на терена на политическото противопоставяне. Сякаш чакахме проблемът да стане, за да го политизираме незабавно”, каза Цацаров и поясни, че на първо място става дума за трагедия за семейството на загиналия служител и трагедия за вътрешното министерство, защото не е нормално в такава ситуация непременно да се дават жертви. Основен проблем според него е състоянието на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) и техническото му обезпечаване. Коментарите по случая обаче били в две посоки и се правели от “два хора” – хор на политиците и хор на експертите, които пък, като бивши служители на МВР, според Цацаров, също носят отговорност за сегашното състояние на министерството.
Цацаров отказа да коментира законосъобразността на решението на Висшия съдебен съвет за уволнението на Камен Ситнилски, тъй като това било единствено от компетенцията на Върховният административен съд. Главният прокурор категорично отхвърли и твърденията, че Камен Ситнилски е уволнен, за да може ВСС да бъде овладян.
“Не смятайте, че осъществявам настъпление върху ВСС, за да го овладея”, каза Сотир Цацаров.
На въпрос за върнатия от съда обвинителен акт за бюлетините в Костинброд, главният прокурор каза, че до една седмица обвинението ще бъде коригирано според указанията на съда и отново ще бъде внесено.
Цацаров коментира и паралелните проверки в прокуратурата, които започнаха след сигнал на “Протестна мрежа” срещу банкера Цветан Василев и след това, по сигнал на Василев срещу “Протестна мрежа”. Сигналът на “Протестна мрежа” касаеше Цветан Василев, депутата Делян Пеевски и Николай Бареков. От думите на Цацаров стана ясно, че проверката ще е изключително задълбочена и дори ще се установява дали има незаконни пътни знаци на улиците, на които проверяваните живеят, съобщи „Правен свят”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.