И Първанов видя сценарий в кражбата на тефтерите на Златанов

В изчезването на записките на Филип Златанов няма нищо случайно и в случая се вижда дългата ръка на този, който е заинтересован да ги няма тефтерчетата на бившия шеф на комисията за предотвратяване на конфликтите на интереси. Заинтересованите са много, имената им са на страниците, но най-заинтересовани истината да не излезе наяве са ГЕРБ.
Това заяви лидерът на АБВ и президент (2002 г. – 2012 г.) Георги Първанов в студиото на bTv. Според него дали има тефтер или не, е важна подробност, но със сигурност такъв стил е имало, но не само при ГЕРБ. Да не би при последното правителство да не е имало – ние станахме свидетели на безброй политически уволнения”, подчерта Първанов.

Първанов призова „да правим известни разлики между поведението на ГЕРБ преди (…) и сега”, като посочи, че по време на първия кабинет „Борисов” имало „тежък натиск и елементи на репресии”, докато сега се виждали диалог и „различен стил”.

Първанов не се отказа и от думите си от 2010 г. – че лидерът на ГЕРБ е бил „слаб премиер”. Той обаче изрази надежда, че това няма сега да се повтори.

Няколко причини за участието на АБВ в управлението посочи експрезидентът. „Първо, защото България трябва да има правителство и да не вървим към нови избори, защото това би било съкрушително. България има нужда от добро и стабилно управление. В това отношение, ние сме близо до идеята на ГЕРБ за стабилно управление”, каза Първанов.

По думите му АБВ има ролята на социален коректив отвътре на управляващото мнозинство, но освен това нейната група „дава стабилност на правителството, докато някои други групи го дестабилизират”. Първанов даде пример с коледните добавки за най-бедните пенсионери, където социалният министър Ивайло Калфин е изиграл ролята на катализатор.

Именно темата за пенсионната система е „взета на въоръжение” от АБВ и ако има сериозно разминаване по нея, може да се стигне до напускане на властта, каза още лидерът на АБВ..

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.