И ОССЕ обяви референдума в Крим за незаконен

Планираният за 16 март референдум в Крим е незаконен в сегашната си форма и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) няма да праща мисия да го наблюдава, заяви ръководителят на организацията и министър на външните работи на Швейцария Дидие Буркхалтер. Това съобщиха чужди и български електронни медии, като се позовават на информация на агенция “Ройтерс”. В момента Швейцария председателства ОССЕ. Според министър Буркхалтер, за да бъде какъвто и да било референдум за степента на автономия или суверенитет на Крим легитимен, той ще трябва да се основава на украинската конституция и да е в съответствие с международното право.
По-рано през седмицата на същата позиция застанаха държавите от ЕС, САЩ и новото ръководство на Украйна. Русия обаче заяви, че намира този референдум за законен.
Също днес военни наблюдатели от ОССЕ съобщиха, че според техните наблюдения на място руската армия има роля в усилията да се блокира достъпа на мисията на организацията до полуостров Крим. Както е известно, екип от около 40 невъоръжени наблюдатели от 26 страни от ОССЕ беше спрян на няколко пропускателни пунктове миналата седмица при опит да влезе в Крим.
“Въпреки това, само от наблюденията на екипа събрахме значителни доказателства за оборудване, говорещо за присъствието на хора от въоръжените сили на Руската Федерация в близост до различните пътни блокади, на които ние попаднахме по време на периода на наблюдение”, се посочва в доклад, цитиран от американската мисия в ОССЕ. Днес организацията съобщи, че нейните военни наблюдатели са пристигнали в източния украински град Донецк.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.