И Михаил Миков упрекна БНБ за ситуацията около КТБ

“Обществото трябва да бъде информирано за истината, а тя е, че не са били предприети необходимите действия за спасяването на КТБ от отговорните фактори в лицето на Управителния съвет на БНБ и квесторите на банката”. Това каза председателят на БСП Михаил Миков в студиото на bTv.

Миков обясни, че е поискал разсекретяването на стенограмите от разговорите при президента, за да се спрат спекулациите по темата КТБ.
“Направих го, за да стане ясно кой каква позиция е имал по въпроса за КТБ. Общественият интерес е огромен и всеки говори каквото му дойде за банковата ваканция и стъпките, които е трябвало да се предприемат”, коментира Миков. Председателят на БСП изтъкна, че представителите на социалистите са имали ясна и отговорно заявена позиция. Социалистите са се обявили срещу банковата ваканция, за предприемане на действия, каквито повелява законът и непредоставяне на бюджетни средства за покриване на неясните все още задължения на КТБ. Според Миков темата за затваряне на банки и създаване на апокалиптична картина в банковия сектор и блокиране на реалната икономика е била поддържана от ГЕРБ и ДПС.
Миков коментира и отговорността на БСП за действията на правителството на Пламен Орешарски.
„Участвахме в управлението и вземането на решенията по време на правителството на Пламен Орешарски. Участвахме активно и няма как да избягаме от тази си отговорност и за доброто, и за лошото”, каза лидерът на социалистите. След което добави, че сега власт иска ГЕРБ, а “БСП лява България” иска доверие и подкрепа от хората за силно ляво представителство в парламента, което да позволи тази политика на размразяване, повече справедливост към обикновения човек, която успяхме в предишния период да започнем, да бъде продължена.

Михаил Миков наблегна, че на социалистите им трябва голяма подкрепа, за да имат силно представителство и да могат да взимат решения, дори и ако са в опозиция.
На въпрос, дали срещата на Лютви Местан и Реджеп Ердоган е от значение за българската политика Миков бе категоричен, че щом тази среща се коментира толкова в обществото, показва, че тя има значение.
”Очевидно е, че става в един момент на предизборна обстановка, в който тя ще се отрази на политическата среда и в България. Начинът, по който срещата беше обявена, създава редица основания за предположения за смисъла на тази среща и евентуалните отношения между българска партия и една съседна държава”, добави Миков. Според него самият акт на такова посещение, в сегашната ситуация, има елемент на провокация.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.