И кметът на Хасково демонстрира стандарт на милионер

Кметът на Хасково Георги Иванов (който довършва своя 4 мандат като градоначалник) живее в разкошно имение на брега на язовир Клокотница. Експерти оценяват имота на минимум 2,5 млн. лв., показа bTv в поредното свое журналистическо разследване за кмет, демонстриращ стандарт на милионер. Освен това градоначалникът има колекция от ретроавтомобили, която сам оценява на около 4 млн. лева.

През последните седмици телевизията излъчи поредица от репортажи за имотите и начина на живот на кмета на Пазарджик Тодор Попов, който оцени показаното като манипулативен опит и сценарий да му се попречи да спечели трети кметски мандат. Днес кметът на Хасково Георги Иванов коментира по същия начин журналистическото разследване, като добави, че изнесеното е “притоплена манджа”.

В студиото на „Тази сутрин” Георги Иванов заяви, че се гордее с имотите си. Призна, че е забогатял като кмет, но акцентира на това, че е първият строител в града, който правел по 120 апартамента на година. Иванов заяви, че имението му е преминало през петгодишна ревизия, а семейството му е с доказани доходи.

Това, което беше показано в репортажа на Мария Цънцарова, той нарече „затоплена манджа”, която по-рано готвели Николай Бареков и Яне Янев. Нарече го и „манипулация”, а след това извади списък с „поръчани” градове, по който “bTV работи”, за да дискредитира кметовете им преди изборите – Кюстендил, Монтана, Шумен, Сандански, Хасково, Сливен, Несебър, Каварна, Варна, Гоце Делчев, Смолян.

Колекцията си автомобили градоначалникът оцени на 4 млн. лв. и обясни, че ги купува в изключително лошо състояние, но след това ги реставрира, което покачва цената им.

Пред тази картина Иванов заяви: „30 години съм работил в строителството. Вие какво очаквате – да живея колиба ли? Един кмет трябва да е бедняк ли?”.

През 2007 кметът на Хасково обявява в декларация пред Сметната палата, че същата година със съпругата му са придобили 12 декара ниви и 500 кв.м. сграда със смесено предназначение в землището на село Гарвново. Купили ги със заеми. Всичко за 70 хиляди лева. От проверка на ДНСК през 2011 обаче става ясно, че постройката със смесено предназначение се е появила не през 2007, а през 2005 година.

Регионалната преса твърди, че проверката на строителния контрол от 2011 установила, че семейството на кмета е строило неправомерно върху земя, която се води пасище. Наложили глоба за това. И наредили да бъдат съборени къща за гости, барбекю и прилежаща към него ограда на кметската. В имота на кметското семейство има също басейн, детска площадка, оранжерия с обработваема площ пред нея и градина наоколо.

Освен недвижимо имущество за милиони, общински съветници в сигнал до парламентарната комисия за борба с корупцията алармират, че кметът има и хоби за над милион: колекционира ретро автомобили. От декларациите му се вижда, че между 2006 и 2013 е купил шест автомобила, за които може да се предположи, че са ретро. Общата им стойност е малко над 53 хиляди лева.

Истинската колекция на кмета обаче се води на името на автокъща в града, твърдят запознати, с която той формално няма нищо общо. Според младата собственичка на автокъщата, която е наследила бизнеса от баща си – приживе приятел на кмета, споделяли страстта към ретро колите.

В репортажа се съобщават данни за хотела на малкия син на кмета, както и за редица сделки на съпругата му, която освен това печели редица обществени поръчки на община Хасково.

И по-големият син на кмета, който сега е депутат от Реформаторския блок, Станислав Иванов е активен бизнесмен в родния си град. Един от 80-те сигнала срещу кмета, по които работи полицията в Хасково, онагледява как общински пари се вливат в семейни фирми на кмета. През 2007 година фирмата „Анико” сключва договор с общината да построи 5 от социални къщички за 3 милиона и 640 хиляди лв.

„Самата фирма, която е сключила договора, се оказало, че в момента май няма достатъчно работници да го изпълни и предоставила на фирма, близка до кмета на общината, която е изпълнила тази поръчка”, обясни шефът на полицията Ангел Ганчев.

Фирмата, която в действителност поема строителните дейности, е „Алфа С”, собственост на Станислав Иванов. По този договор „Алфа С” усвоява не само тези 3 милиона и 640 хиляди лв. В проверката е установено, че цената на търга е увеличена с около 18% съобразно първоначалната цена, която е била договорена между общината и изпълнителя.

Образувано е производство, което е само едно от десетките срещу кмета, които Районната прокуратура прекратява. В града знаят, че по всички тях работи един единствен-прокурор – Пламен Мидов. Неговото име е познато и от тефтерчето на Красьо Черния, а Мидов беше един от наказаните по случая магистрати.

От всички 80 сигнала срещу кмета, 49 са стигнали до прокуратурата, два са влезли в съда и по двата Георги Иванов е оправдан. Данните са на МВР и прокуратурата.

(Снимка: bTvnews)

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.