И кметът на Своге “уреден” с обвинение, не казват за какво

И кметът на Своге инж. Жоро Цветков  (ГЕРБ) ще се сдобие с обвинение идната седмица. Това  съобщиха пред komentator.bg от прокуратурата.  Но не пожелаха да уточнят за какво. Едно от предположенията е, че става дума за обществени поръчки. Проблемът на такова обвинение обаче би бил в това, че експертизата на обществените поръчки на  община Своге, поръчана от следствените органи, ще бъде готова в началото на април.

Това ще е вторият кмет на ГЕРБ, който в рамките на този месец ще се сдобие с обвинение. Преди него зрелищно бе арестуван кмета на Тетевен Милен Милев (подкрепен от ГЕРБ), който днес  бе отстранен временно от длъжност заради обвинение, че е дал без договор доставката на храни за датски заведения  на фирма на близък на жената, с която живее на семейни начала.

Потърсен за коментар, кметът на Своге заяви, че действително е получил покана да се яви в следствието идната седмица, но уточни, че това не прецедент, защото почти всички служители на общината са разпитвани многократно през тези няколко месеца за обществените поръчки на общината.

Припомняме, че на 19.12. 2013 година икономическа полиция нахлу в община Своге по сигнал на ВМРО да проверява обществени поръчки. Бяха иззети документи като в медиите беше съобщено, че става дума за оферти на фирми, които не са отворени.  Тогава от кметството отгвориха, че офертите не са отворени, защото търгът не се е състоял.  И се позоваха на  проверката на Сметната палата и Агенцията за държавна финансова инспекция,  които не констатират сериозни  нарушения в обществените поръчки на община Своге.  „Щателната проверка на Сметната палата, проведена в рамките на повече от два месеца в края на 2013 г., при постоянно присъствие на нейните представители в Община Своге, приключи едва седмица преди акцията на спецслужбите от 19.12.2013 г. В протоколите от извършената проверка на Сметната палата не са констатирани никакви финансови нарушения, а единствено забележки от организационно естество”, гласи официалното съобщение на община Своге.

Независимо от  докладите на двете оторизирани да проверяват обществените поръчки институции обаче,  икономическа полиция продължи да рови в Свогенската община. А  миналата седмица се появи и информация в сайтове и една медия, че кметът на Своге бил поръчал и  палеж на колата на бащата на областния управител Емил Иванов, който “бил получил инфаркт заради този вандалски акт”.

На официално запитване на komentator.bg  до администрацията на община Своге какъв е случая със запаления на 11 март автомобил, от там отговориха, че става дума за техническа неизправност на колата. „Съгласно експертизата, възложена от следствените органи и направена от проф. Радев, въпросният автомобил не е бил подпален умишлено, а се е самозапалил от повреда в алармената  система”, обясниха от кметството.

 

Политически игри

 

Политически игри стоят зад неприятностите на Цветков, твърдят жители на Своге. Инж. Жоро Цветков е от ГЕРБ и е политически опонент на областния управител на София-област Емил Иванов(ДПС). Проблемите на Цветков идвали от там, че той не желае да влиза  в договорки с Иванов и това в този район се възприема като необичайно поведение. В община Своге дори ВМРО и ДПС се явяват на местни избори като коалиционни партньори.

Както е известно Емил Иванов, който влезе в този парламент като депутат с общо 3000 гласа, пуснати за ДПС от областта,  е със сериозни позиции в партията и  е близък и на среди в БСП, с които има общи бизнес интереси, както разкри capital.bg.

„Аз лично нямам никакво съмнение, че атаките, на които съм подложен са въпрос на политическа поръчка”, заяви пред komentator.bg инж. Цветков. И допълни: „Атакуват мен, семейството ми, работата ми  и от всичко това страда и общината”.

Снимка: Сайтът на общината

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.