И Калфин заговори за дестабилизация на банковата система

Бившият министър на външните работи и настоящ активист на партия АБВ Ивайло Калфин изневери на дипломатичността и сдържаността и на свой ред заговори за “дестабилизация на банковата система”.

Пред радио “Фокус” Калфин бе категоричен, че дестабилизацията на банковата система е в резултат от политическата и институционална криза у нас. Политикът определи действията на институциите в създадената ситуация като неадекватни. По думите на Калфин, “държавните институции не просто не потушиха напрежението в банковия сектор, а напротив – участваха в генерирането му”.

Анализите за случилото тепърва предстоят и тези въпроси тепърва трябва да се задават – кой има интерес от дестабилизирането на банковата система на България, каза още Ивайло Калфин. Той смята, че кризата в банките засега е овладяна, но финансовите институции тепърва ще трябва да връщат и да затвърждават доверието в себе си.

Помощта за банковата система на България, която беше одобрена от Европейската комисия, не представлява допълнителни средства, просто Европейската комисия позволи тези пари да бъдат налети в българските банки, обясни Ивайло Калфин. Той уточни, че това, което получаваме от ЕК, е разрешение държавата да вложи пари в банковата ни система, без това да се счита за държавна подкрепа и нарушаване на конкуренцията. Калфин изтъкна, че тези пари трябва да се генерират в България или да се използват свободни средства от бюджета, или заем. Политикът даде пример с вчерашния ден, когато търговските банки в страната предоставиха допълнителна ликвидност и на практика дадоха заем на държавата. “Това решение на ЕК винаги е за сметка на данъкоплатците”, обясни Калфин.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.