И какво излезе – всички са маскари !

Може ли един обикновен програмист да съсипе всички партии в България? В последните дни се оказва, че може. Ако програмистът работи в ЦИК и има шефове с повече от една мозъчна гънка.
От няколко дни на сайта на институцията е качен един прост, елементарен скрипт. Програма, която студентите в четвърти курс в Техническия университет пишат за 15-20 минути. Въвежда се стринг, пуска се търсачка по поле в базата данни и се извежда отговор за намерени резултати. Та в този скрипт всеки един българин може да провери дали случайно се е подписвал в списъка на някоя от политическите партии и дали не са му откраднати личните данни.
Резултатите бяха повече от потресаващи, а инициативата на ЦИК хвана почти всички партии по бели гащи. До момента има над 250 оплаквания за използвани неправомерно лични данни. Както каза навремето Алеко – май всички са маскари.
Според Михаил Константинов има над 100 фирми, предлагащи пазар на лични данни. Е, явно покрай европейските избори тези компании са се скъсали от работа.
Единствените, от които до момента няма оплаквания са Коалиция за България и ДПС. Което е обяснимо, понеже двете партии имат разгърнати структури от доста години насам и могат да си спестят специализираните фирмени услуги. Колкото и да не харесвам ДПС трябва да им призная нещо – подписките не са събирани само от локалните аборигени в затънтените села с преобладаващо турско население. На първо място в подписката им е председателя на партията – Лютви Местан, а прилежно на първите страници са се записали голяма част от активистите на партията – включително и знакови фигури като Йордан Цонев и Делян Пеевски. От БСП дори не са си направили труда да дадат личен пример.
След февруарските протести участниците в тях, които решиха да се явят на изборите (сред които и моя милост) имахме на разположение точно три дни да съберем необходимите 8000 подписа. Е, успяхме – без да плащаме на фирми (не че и можехме да си го позволим), без да пускаме списъци на служителите си (не че имахме такива). С четири постоянни пункта в големите подлези на София, с хора от Варна и Кюстендил. Така че събирането на подписите не би трябвало да е проблем. Само че се оказва проблем за всички партии, минали през властта. Кой от техните лидери би излезнал да събира подписи? Представяте ли си Сергей Станишев, застанал в подлеза на Софийския? Или Бойко Борисов на входа на метростанция Сердика? Или Волен Сидеров на площада застанал пред, а не под маса?
Въобще цялата истерия покрай подписките показа, че от тия списъци няма никакъв смисъл. Но виж – ако останат – задължително трябва да остане възможността за проверка. И тя да обхваща не само регистрациите за изборите, а и подписите за референдум – където броят участници има много по-голямо значение.

Свързани публикации

3 Comments

  1. Вече май освен ЕГН, в личната си карта трябва да имаме и по 1 идентификационен имейл. Получавам аз молба от ЦИК да “верифицирам-потвърдя” (или НЕ) подписа си в подписката … и ето ти прът в колелото на “продаващите”.

  2. тези списъци с подписи са резултата на слабоумието на тези, които са писали закона
    за да се ограничат мнимите кандидат партии – да се поиска ръководителите да си заложат собствените жилища и ако не достигнат 2% гласове – жилищата им се вземат –
    ще видим тогава дали ще има 50 партии и партийки и инициативни комитети за кандидати

  3. Трябва всички партии, които са крали чужди данни, да не се допуснат до изборите – с възпитателна цел! Иначе – няма оправия.

Leave a Reply

Your email address will not be published.