И. Йотова: ГЕРБ продават държавата, за да си купят изборите

Бойко Борисов незабавно да вземе оставката на Мирослав Найденов и да каже дали ГЕРБ взеха милионите от скандалната сделка в Несебър. За това настоя членът на ръководството на БСП и евродепутат Илияна Йотова по повод на скандала с терените край Несебър. Йотова изрази подозренията си, че ГЕРБ продават държавата на безценица, за да си купят предстоящите избори. По думите й, в ръководството на БСП има информация от местни структури на партията, че голяма част от тези пари се отчисляват, за да се финансира касата на ГЕРБ за предстоящите избори.  

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов дължи обяснение за този грабеж като за последно, при положение че държавата е ощетена с милиони, а в далаверата вече публично са замесени кръгове около ГЕРБ, изтъкна Илияна Йотова.  Евродепутатът допълни, че „очевидно премиерът толерира популацията на калинки в администрацията, като целта е да се  облагодетелстват близките до ГЕРБ за сметка на останалите хора и на държавата”. По-нататък Йотова остро критикува опитите на министър Мирослав Найденов да избяга от отговорност, оставяйки оправданията на заместниците си. Според Илияна Йотова скандалът е показателен за схемите на облагодетелстване, които управляващите са създали.

ГЕРБ са експерти в технологията на измамата, каза още Йотова и подчерта, че домогването им до властта минава през провала на България. Тя напомни, че неслучайно в анализа си агенция Ройтерс посочва неуспеха в борбата с корупцията като основен проблем за ГЕРБ. „Корупцията и кризата в съдебната система очевидно ще предизвикат междинен доклад на ЕК”, не скри опасенията си Илияна Йотова.

По-рано днес Илияна Йотова коментира пред БНР и скандала с промените в Изборния кодекс и очакванията на левицата за предстоящите парламентарни избори.

Ние вече не вярваме, че България може да проведе нормални избори и ще направим всичко възможно да избегнем фалшификации, каквито имаше през 2011-а година, каза Йотова в предаването „Преди всички“.

Както komentator.bg вече съобщи, в края на миналата година леви евродепутати обявиха в края на миналата година, че ще изпратят писмо до еврокомисаря по правосъдието Вивиан Рединг, Еврокомисията, Съвета на Европа и Венецианската комисия, след като работата по промените в Изборния кодекс завърши със скандал. Освен това до края на януари у нас ще има и две срещи на посланиците на европейските държави с българските народни представители.

Отиването на Изборния кодекс във фризера е по вина на управляващите, изтъкна Йотова. Тя допълни, че БСП няма интерес България да получи още един много критичен междинен доклад и смятат, че има време това да се предотврати. „ Ще искаме среща с комисар Рединг. Ще сезираме европейските институции и тогава управляващите ще трябва да реагират”, посочи евродепутатът Илияна Йотова.

Разбирам съжалението на евродепутатката г-жа Илияна Йотова, затова, че никога досега не е имала такъв премиер, който е готов да спре сделка като тази в Несебър, и й съчувствам. Това коментира няколко часа по-късно премиерът Бойко Борисов, цитиран от "Фокус". – Когато говори за подписването на оставката на министъра на земеделието Мирослав Найденов, тя най-напред трябва да поиска оставката на тогавашния премиер на Тройната коалиция Сергей Станишев, на тогавашния министър на земеделието Нихат Кабил и на тогавашния кмет на Несебър Николай Димитров, който беше опонент на последните избори на кандидата на ГЕРБ.

Утре аз съм изпратил министър Найденов да отиде на място в Несебър. Нека евродепутатът Йотова да изпрати на място Сергей Станишев, тогавашния земеделски министър, за да може да се разбере кой какво и как е направил, каза още премиерът Бойко Борисов.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.