И ГЕРБ се оттеглят от парламента, искат оставка още днес

Минути след като и днешното заседание на парламента бе провалено поради липсата на кворум, стана ясно че ГЕРБ практически се оттеглят от работата на 42-то Народно събрание – поне до деня, в която то трябва да гласува оставката на правителството на Пламен Орешарски.

При отсъствието и на ПГ на Атака, която също напусна парламента, това на практика означава, че на този етап работата на Народното събрание е тотално блокирана и съвършено невъзможна.

Взето е решение, че ПГ на ГЕРБ няма да продължава да участва в пленарни заседания и заседания на комисии, тъй като не се изпълняват поетите ангажименти от страна на останалите парламентарно представени партии. Това обяви заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева в кулоарите. И поясни, че говори за ангажименти, поети от техните председатели, партийни лидери на консултациите при президента в неделя.

Цачева даде пример с вчерашното заседание на парламента, което пък в един момент бе провалено от ПГ на левицата, която блокира по този начин приемането на второ четене на поправките в Наказателния кодекс.

„За нас е ясно, че тези хора не изпълняват поети ангажименти така, както година и половина стояха на инат да управляват, за да докарат държавата до това състояние, в което е. Ние ще бъдем тук всеки ден, но няма да участваме в имитация на работещ парламент, какъвто той никога не е бил от неговото създаване през май месец миналата година”, каза още Цецка Цачева. След което допълни, че ПГ на ГЕРБ ще влезе в залата, за да осигури кворума, необходим да се гласува оставката на Пламен Орешарски тогава, когато тя бъде подадена.

„С нашият акт очакваме, че е време да заяви категорична позиция и по най-бързия начин още днес да подаде оставка”, допълни бившата председателка на парламента.

Институцията парламент вече девалвира, коментира на свой ред лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. и обвини управляващите, че не изпълняват нито едно свое обещание, нито един поет ангажимент.

На въпрос, ако ги поканят на преговори да се споразумеят, Борисов подчерта, че всеки ден се явяват на преговори и дават възможност на извънпарламентарните партии да казват, че се прави някоя завера с БСП и ДПС.

„Нали виждате заглавията на вестниците? ГЕРБ и ДПС срещу БСП. Те се „целиваха” една година, както казваше баба на „Орлов мост”, а сега за една седмица да им отнесем всички пасиви (…) няма да ни подмамят – тези опорни точки и тези лъжи повече няма да ги търпя и да ни приписват ту към едните, ту към другите”, обясни действията на ГЕРБ Борисов. По думите му, БСП мислят, че ГЕРБ ще им прави кворума и дезертират от парламента.

„Излъгаха” е точната дума, защото при консултациите при президента ясно и точно се разбрахме, че всички подкрепяме предложенията на БНБ. Те гласували „въздържали се” на комисия. Сиреч и тук се правят на интересни. Второ, гласувахме и казахме, че никой нищо няма да говори за банките. Те всеки ден ни атакуват”, продължи анализа си Борисов.

Лидерът на ГЕРБ също като Цецка Цачева декларира, че ПГ ще влезе в зала и ще осигури кворум за заседанието, на което ще бъде гласувана оставката на правителството.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.