И ДПС предлага 21 май за свикване на 42-то Народно събрание

„Останах с впечатление, че тезата за 21 май като дата за откриването на 42-рото Народно събрание, не среща съпротива от нито една парламентарна група. Добре е, на пресветлия празник 24 май, да имаме легитимно избран председател на 42-то Народно събрание”, съобщи лидерът на ДПС Лютви Местан след днешните консултации при президента Росен Плевнелиев.

Преди това датата 21 май бе предложена на държавния глава от председателя на БСП Сергей Станишев, а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че ще съгласи с това, което предложат на президента другите парламентарно представени партии.

Лютви Местан също бе подложен на своебразен кръстосан разпит от репортерите пред сградата на „Дондуков” 2, които всъщност проявяват най-голям интерес към формулата и състава на бъдещото правителство.

В коментар на думите на Борисов, че коалиция между БСП, ДПС и „Атака” е по-лоша от Тройната коалиция, Лютви Местан каза: „Изборите за 42-ро Народно събрание, освен за политическите сили, които участваха в тази надпревара, в по-огрубен план бяха избори за или против модела Борисов – Цветанов и огромна част от българските граждани гласуваха против този модел. Местан бе категоричен, че с вота си българските граждани са делегитимирали ГЕРБ като възможен носител на властта, от което следва че ГЕРБ не може да останат на власт.

Намирането на алтернатива на проваленото им управление вече минава през онова, което дефинирахме като експертно политическо правителство на широкото политическо и гражданско съгласие, каза председателят на ДПС.

Що се отнася до бъдещото 42-ро обикновено Народно събрание, Лютви Местан посочи, че председателят на парламента няма да е от ДПС и препоръча да се изключи и хипотезата за парламентарен шеф от „Атака”.

Местан отхвърли като невярно направеното по-рано днес от Бойко Борисов твърдение, че на изборите и имало контролиран вот, в резултат на който 200 000 гласове на привърженици на ДПС са се пренасочили към БСП.

В началото на разговора си с представителите на ДПС президентът Росен Плевнелиев изтъкна своята убеденост, че „за нацията е добре да бързаме, да дадем всичко от себе си, защото проблемите на нацията и тяхното решаване изискват работещ парламент”. На срещата с президента присъстваха лидерът на ДПС Лютви Местан и членовете на ръководството на партията Христо Бисеров, Алиосман Имамов, Рушен Риза.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.