И БСП върна мандата за съставяне на правителство

Само 24 часа след оставката на правителството на Пламен Орешарски се извъртя две трети от политическата “въртележка”, необходима за разпускане на парламента и насрочване на предсрочни парламентарни избори. Лидерите на ПГ на ГЕРБ и БСП вече върнаха на президента Плевнелиев връчените им проучвателни мандати за съставяне на правителство.

“В духа на политическите договорености, постигнати на консултациите, отказвам да съставя правителство”. С тези думи председателят на ПГ на Коалиция за България Атанас Мерджанов върна на президента Росен Плевнелиев мандата за съставяне на Министерски съвет. След което Мерджанов допълни, че социалистите няма да се отклонят от заявените си отговорности.

Както вече съобщихме, след вчерашните консултации при президента Плевнелиев представителите на парламентарно представените политически сили декларираха, че нямат намерение да съставят правителство в рамките на 42-ото Народно събрание. Минути по-късно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов получи от президента мандат за съставяне на кабинет и веднага го върна.

Очаква се същото да направи и лидерът на ДПС Лютви Местан.

Снимка: Пресцентър на БСП

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.