И БСП поиска прекратяване на договора със Софийска вода

Прекратяване на концесионния договор със „Софийска вода" поискаха на специална пресконференция и столичните социалисти. Председателят на градския съвет на БСП Анна Янева оцени като „печални” резултатите от дейността на концесионера, когото критикува за неизпълнение на основни ангажименти от договора със Столична община.

По договор до 2012 г. загубите на вода трябваше да бъдат намалени от 70 на 24 на сто, но и в момента те надвишават 50 процента, като междувременно цената на куб. м. вода скочи четири пъти, аргументира се Анна Янева. Тя припомни, че още през 1999 г. социалистите в СОС не са подкрепили решението за сключване на концесионен договор с „International water limited", а след това през годините многократно са алармирали, че концесионерът не прави необходимите инвестиции и не изпълнява поетите ангажименти за поддръжка на канализационната мрежа – и всичко това при непрекъснато повишаващи се цени.

Няма наша среща с граждани в различните райони на София, на която хората да не са повдигнали въпроса за лошото обслужване на „Софийска вода", изтъкна председателката на ГС на БСП. Тя критикува и тайната, по думите й, смяна на основния акционер в дружеството „Софийска вода”, след което не последвало подобрение в услугите, предлагани от концесионера.

Както е известно, през юни 2010 година френската компания "Веолия уотър" подписа споразумение с "Юнайтед ютилитис" за придобиване на дела й от 58% в "Софийска вода".

На днешната си пресконференция столичните социалисти съобщиха, че ще отправят предложение към народните представители от София да внесат искане в Народното събрание за изслушване на ДКЕВР по темата за прекратяване на договора с концесионера.

KOMENTATOR.BG се постара да „изтупа от прахта” някои от многобройните искания и обещания за разтрогване на концесионния договор със Софийска вода.

През ноември 2005 година кметът на София Бойко Борисов съобщи, че концесията на “Софийска вода ще бъде предоговорена с най-малко 15 нови условия или общината ще я прекрати, като заплати неустойките по договора. Градоначалникът отправи своя ултиматум след срещата си с главния прокурор Никола Филчев. Борисов подчерта, че се надява на първия вариант, тъй като неустойката за прекратяване на концесията е около 35 млн. евро, т.е. много висока. Според кмета договорът е неизгоден – в общината са се вършили много работи, които са законни, но граничат с цинизъм и едно от тях е водната концесия. В присъствието на главния и градския прокурор Бойко Найденов заместник кметовете са заявили, че не са знаели за високите заплати, получавани в “Софийска Вода, а са научили за тях едва от кандидатската кампания на Борисов.

На 22 октомври 2007 година председателят на Националния комитет за подобряване на водоснабдяването инж. Ганчо Хитров съобщи, че Бойко Борисов е единственият кандидат-кмет на София, който е поел ангажимент да прекрати концесионния договор на "Софийска вода". Хитров се позова на постигнатото в началото на септември 2007 г. споразумение между столичния кмет и Националния комитет за прекратяване на концесията и подписаната декларация за съвместни действия в тази посока.

В това споразумение комитетът е поел ангажимента да осигури международен консултант, който да се произнесе по концесионния договор, а кметът от своя страна да не подписва второто предложение за този договор, преди произнасянето на консултанта, припомни инж. Хитров. Той отбелязва, че Борисов би изпълнил тези свои ангажименти при евентуален втори кметски мандат.

Борисов е обещал да задвижи процедурата по прекратяване на концесионния договор, определен от него като "колониален" и не носещ никакви приходи в бюджета на общината, или да въздейства чрез общинските съветници от листата на ГЕРБ.

На 27 февруари 2008 година Столичният общински съвет гласува второто допълнително споразумение към договора за концесията между Столична община и “Софийска вода”. Кметът на София Бойко Борисов заяви, че не може да поеме отговорност да развали концесията. Той посочи, че столицата ще претърпи големи загуби, и коментира, че според експерти на Европейската комисия през последните 10 години в Европа не е подписван по-добър договор за концесия. Анексът към договора за концесия беше одобрен от Столичния общински съвет още през миналата година, но се наложи нанасянето на последни корекции.

По време на дебатите от групата на ДСБ поискаха разваляне на концесионния договор, тъй като той не е изгоден за софиянци дори с направените поправки. Съветникът от НДСВ Владимир Каролев обаче заяви, че е непочтено точно ДСБ да говори за разваляне на концесията, тъй като договорът е сключен по времето на Иван Костов. В отговор на това колегата му от ДСБ Вили Лилков каза, че изборът на концесионера е гласуван от тогавашния Общински съвет, но договорът е подписан лично от Стефан Софиянски и затова вина не може да се търси в Иван Костов.

През април 2009 година и партия „Атака”  поиска спешно разваляне на концесията за "Софийска вода". Припомнено бе, че общинските съветници от „Атака” нееднократно са  поставяли въпроса да бъде прекратена концесията със "Софийска вода". По думите на съветника Борислав Стоянов този концесионен договор е много по-вреден от договорите за чистотата, много по- грабителски е от другите сделки, които имат широк отглас, като магистрала "Тракия", БТК, "Балкан". Според „Атака” договорът със "Софийска вода" не е достатъчно прозрачен, изгоден е само за концесионера и по него не се изпълняват основни показатели.

Стоянов обвини "Софийска вода", че мислят повече за заплатите си, отколкото за потребителите си и съобщи интересни цисла: За първите 3 г. след подписване на договора от фирмата са платили 18 млн. лв. за консултантски услуги, без да положат нито една нова тръба. Към 2006 г. изпълнителният директор Кевин Старлинг например взима 68 000 лв. месечно. Финансовият и другите директори получават по 52 800 лв. месечно, според информация на бившия контрольор на концесията "Омонит". Всички останали експерти, изпратени от фирмите майки, получават по 35 200 лв. или 24 800 лв. месечно, каза съветникът от „Атака” Борислав Стоянов през април 2009 година. По думите му, в средата на януари 2009 г. „по един криминален начин във финансовата комисия на СОС в последния момент се внесе за обсъждане и сключване споразумение със "Софийска вода", според което Столична община се отказва от всичките си претенции към концесионера от влизането в сила на договора през 2000 г.” Ставало въпрос за претенции за неустойки в размер на 115 млн. лева, които общинският консултант по изпълнението на концесията е установил.

 Бойко Борисов набързо обясни, че от Европейската банка за развитие (ЕБВР), която пуска кредити, искали двете страни да изгладят взаимоотношенията си и чак тогава вече нямало да има проблеми с кредитите и заемите, разказва Борислав Стоянов. За сведение на неинформираните – от 2003 г. ЕБВР притежава 18,75 % от акциите на „Софийска вода”.

На 20 декември 2011 година войводите от ВМРО на свой ред настояха концесионният договор между Столичната община и „Софийска вода" да бъде прекратен, а водоснабдяването на София да премине изцяло в общински ръце. Като повод за искането бяха посочени множеството сигнали от граждани, които се оплакват от изключително ниското качество на услугата. От ВМРО заплашиха, че ако СОС не излезе със становище в рамките на двумесечния законов срок, са готови да започнат подписка с искането за свикване на местен референдум по въпроса. Всичко това съобщи общинският съветник и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки. Според него предсрочното прекратяване на договора за концесия не би трябвало да носи неустойки, тъй като „Софийска вода" системно го нарушава.

На 29 юни 2012 година ДКЕВР допусна ново увеличение на цените на ВиК услугите в София по искане на „Софийска вода". В отговор на това от ВМРО заведоха дело срещу „Софийска вода” с искане поскъпването да се обяви за незаконно и дори събраха 60 хиляди подписа за провеждането на местен референдум за разваляне на концесията на водата в София.

На 18 октомври 2012 година Върховният административен съд (ВАС) определи като недопустими жалбите на ВМРО срещу увеличението на цената на водата в София. Според върховните магистрати жалбоподателите – зам.-председателят на партията Ангел Джамбазки и юридическият съветник Карлос Контрера, нямали пряк личен правен интерес от обжалването.

„Ние, като граждани, които плащаме дадена услуга, според ВАС нямаме интерес от цената на услугата, така ли? Това е отказ от правосъдие!", коментира Ангел Джамбазки и добави, че са внесли нови жалби срещу взетото от съда решение.

На снимката: 60 000 софиянци категорично изразиха недоволството си от услугите на „Софийска вода” и подкрепиха подписката на ВМРО с искане за референдум за разваляне на концесията. На 4 септември 2012 г. певицата Теди Кацарова внесе в деловодството на Столична общи папките с подписите

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.