И БСП поиска оставката на шефа на НЗОК

БСП подкрепя искането на Български лекарски съюз и министъра на здравеопазването за смяна на управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Пламен Цеков. Това каза лидерът на БСП и ПЕС Сергей Станишев на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП. Според Станишев незабавната оставка на шефа на Здравната каса е крайно необходима за да има взаимодействието между НЗОК и Министерството на здравеопазването. Лидерът на левицата припомни, че до идването на ГЕРБ на власт, управителят на НЗОК се избираше с конкурс, а след това е въведен избора на управителя от Народното събрание и в този смисъл очаква парламентът да вземе решение за смяната на д-р Пламен Цеков.

Очаквам от страна на ЕНП днес в Страсбург да се изговорят много несправедливи обвинения, които ще бъдат атака към правителството на г-н Орешарски. Това каза Станишев в отговор на въпрос за инициираното от ЕНП предстоящо обсъждане в Европейския парламент на ситуацията в България.

Според Станишев в последните дни много се говори за позициите на ПП „Атака”, само че много малко се говори за поведението на най-голямата парламентарна група – тази на ГЕРБ. Лидерът на БСП припомни, че още от първия ден на сформиране на това НС, ГЕРБ не признават изборните резултати и се опитват по всякакъв начин да дестабилизират работата на институцията.

„Ако се мери с един аршин, очаквам ЕНП да призове ГЕРБ да участват като опозиция в българския парламент, при това като опозиция, която има възможност да заема силни и ясни позиции”, заяви Станишев и напомни, че в немалка степен отговорността за начина, по който работи парламентът, носи и партия ГЕРБ.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.