И “Братската могила” вече е боядисана в цветовете на Украйна

И Братската могила в Борисовата градина в София вече е боядисана с цветовете на знамето на Украйна. На 23 февруари със същите цветове бяха оцветени фигури от Паметника на Съветската армия.

На Братската могила двама от партизаните са боядисани – единият с жълто и синьо, каквито са цветовете на Украйна, а другият – в бяло и червено, каквито са цветовете на Полша. Под паметника има надпис, който е свързан със събитието “Клането при Катин” на 5 март 1940 г., при което НКВД избива десетки хиляди полски офицери и войници, съобщава БГНЕС. Агенцията информира, че други двама от партизаните също са боядисани с цветовете на Украйна и Полша и под тях пише: Крим 2014. Върху надписа с думите на Христо Ботев: Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира, е изписано: Putin, go home!

На 1 март двете фигури на Братската могила бяха опаковани в бяло и червено като героите Пижо и Пенда от традиционните български мартеници. Според информация в социалните мрежи, паметникът е бил опакован от Destructive Creation. Посочено е, че това е провокацията, която “има за цел да размърда мозъците”. В сайта им има и снимки от “нелегални дейности” – сред тях боядисването на лъва пред Съдебната плата, паметника на Альоша в Пловдив и др.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.