И БЧК се разграничи от доклада на “Хюман райтс” за бежанците

Българският Червен кръст (БЧК) се разграничава от изнесената информация в доклада на “Хюман райтс уоч” за отношението на институциите към нелегалните имигранти у нас. Това се изтъква в съобщение, разпространено от пресслужбата на БЧК. Изтъква се, че представители на БЧК не са участвали в изготвянето на доклада и изнесените факти не са съгласувани с организацията.

Ръководството на БЧК не приема едностранчивия начин, по който е изготвен доклада на “Хюман райтс уоч” и се разграничава от обвиненията и съмнителните констатации в него
.
При всекидневните си посещения в центровете на Държавната агенция за бежанците за временно настаняване на търсещи убежище, както и при непрекъснатите срещи с бежанци по време на разадаването на хуманитарна помощ, представителите на БЧК не са наблюдавали и нямат информация за подобно отношение и поведение на служители на МВР спрямо настанените лица в центровете, описано в доклада.

БЧК и органите на МВР са в непрекъсната координация и сътрудничество и осъществяват успешно взаимодействие при работата с бежанци и мигранти. Като част от международното хуманитарно движение БЧК подпомага държавата в ситуации на бедствия и кризи, се изтъква в съобщението.

Както вече съобщихме, преди няколко дни, след като бяха огласени предварителни данни от доклада, вътрешният министър Цветлин Йовчев обвини “Хюман райтс уоч” в лъжа.

По-рано днес Агенцията по бежанците и една от синдикалните организация на МВР също оспори данните от доклада за полицейско насилие над чужденци.

Редица електронни медии обаче припомнята, че през декември БНТ показа репортаж със скрита камера, който потвърждава изложеното в доклада на “Хюман райтс уоч” – според записите полицаите, охраняващи българо-турската граница край Елхово, са получили заповеди да бият и гонят идващите бежанци.

В доклада се казва, че България има систематична практика да възпрепятства хората, които търсят убежище, да влязат в страната, както и че институциите не са способни да се погрижат за потока от хора, влизащ в страната.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.