И Асоциацията на прокурорите защити съда от нападки заради Цветанов

Асоциацията на прокурорите в България (АПБ) излезе с декларация в защита на независимостта на съда. Позицията е следствие от поредните обвинения срещу съдебната система, отправени от Цветан Цветанов, неговата защита и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, след като СГС постанови ефективна присъда от 4 години лишаване от свобода срещу бившия вътрешен министър. Както вече съобщихме, тези поредна нападки срещу българската съдебна система бяха порицани и в становища на ВСС.

Декларацията на АПБ звучи в познатия стил – без имена и без конкретика – пише “Правен свят” в информацията си по случая. Цялата позиция на АПБ може да се види на сайта на организацията.
Публикуваме я без съкращения.

Тревожен е фактът колко бързо и с лекота се посяга публично на независимостта на българския съд, колко бързо и диаметрално в последните дни /по повод постановени присъди/ се променят оценките за работата му.

Ние винаги сме отстоявали, че обществото ни няма нужда от това. То трябва да осъзнае необходимостта от независима съдебна система и да поеме своята обществена и политическа отговорност да изгражда и да пази нейната независимост. Тези, чрез които то се изразява, трябва да призовават към вяра в безпристрастното решаване на делата, независимо от това какви са личностните качества и общественото влияние на подсъдимите.

Ние сме убедени в принципността, професионалните знания и опит на българските съдии, последователната им и непоколебима практика да провеждат своята независимост при решаването на възложените им дела. Подкрепяме ги и стоим до тях с нашите усилия в тази насока.

Призоваваме обществото, медиите и политиците към подкрепа на тези усилия, които ние полагаме не в интерес или ущърб на конкретни лица, а в полза за всички. Това е единствения възможен път за укрепване на държавността и правовия ред, завършва позицията, подписана от

Управителен съвет на Асоциация на прокурорите в България

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.