И Ангел Найденов отхвърли критиките на ООН

И министърът на отбраната Ангел Найденов изрази несъгласие с критиките, отправени преди дни от Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) по отношение на условията, при които се настаняват бежанци у нас. Преди Найденов, часове след критиките от страна на световната организация, председателят на Агенцията за бежанците укори ВКБООН, че има остарели морални критерии.

"Не мога да се съглася с критиката, след като съм свидетел на всичко онова, което се полага като усилия от страна на българската държава – да бъдат създадени условия за настаняване и подслон на бежанците, които да съответстват на всички изисквания и без да се пренебрегват възможностите, които в момента има българската държава". Това коментира днес пред журналисти военният министър Ангел Найденов след тържественото отбелязване в София на 166-ата годишнина от рождението на Христо Ботев.

След което Ангел Найденов „влезе” в характерните за експремиера Бойко Борисов 1 л. ед. ч. и допълни: „Насочвам достатъчно сериозни суми, които трябва да бъдат търсени както от страна на българския бюджет, така и от страна на европейските фондове, за да бъдат наистина създадени условията, които заслужават чуждестранните граждани”. По думите на Найденов, част от първоначалното изявление на ВКБООН е било опровергано и следователно в тази посока (?!) трябва да се търси и развитието на всичко онова, което правят правителството и българската държава.

На 3 януари ВКООНБ поиска европейските страни трябва да спрат да връщат бежанци в България заради рискове от "унизително" и грубо отношение у нас. Говорител на комисариата изрази и безпокойството си, че България активно спира бежанци да влизат в страната.

Което всъщност съответства на информациите в бюлетините на МВР, че засилените патрули по границата с Турция предотвратяват опити за навлизане в наша територия.

ВКООНБ поиска тримесечно замразяване на правилата за кандидатстване за убежище в България, които изискват търсещите убежище да бъдат връщани в първата европейска страна, в която са пристигнали.

ВКООНБ вече няколко пъти отправя критики към българските власти, както заради лошите условия, предоставяни на бежанците, така и заради отхвърлянето или спънките за влизане в страната, както и конкретно заради изграждането на телена ограда по границата с Турция.

Което пък изобщо не може да бъде опровергано като факт от който и да е представител на българската държава.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.